Naslovnica Auto Amerikanac dobio 150 hiljada dolara na sudu zbog tablice

Amerikanac dobio 150 hiljada dolara na sudu zbog tablice

Danas vam donosimo jednu zanimljivu priču “preko bare”, gdje je jedan uporan amerikanac iz savezne države Kentaki uspio da pobijedi na sudu protiv lokalnog odjeljenja za transport.

Priča počinje još prije četiri godine kada se jenki po imenu Beni Hart preselio iz Ohaja u Kentaki, a sa sobom je dovezao popularnog terenca Jeep Grand Cherokee. Za vrijeme njegovog života u Ohaju, na tablicama Jeep-a je imao natpis “I am God”, ili doslovno prevedeno “Ja sam Bog”.

amerikanac

Kada je preselio u Kentaki, amerikanac je pokušao da registraciju prebaci u tu saveznu državu ali zahtjev mu je odbijen uz obrazloženje da nije unutar zakonskih okvira. Department of motor vehicles(department transporta) zadržava pravo da odbije svaki zahtjev, a u ovom slučaju rekli su da ovakav jedan natpis može da izazove sukobe, kao i da odvlači pažnju drugih vozača tokom vožnje.

Hart kaže za sebe da ne vjeruje u Boga i da ne pripada nijednoj religiji, odlučio je podići tužbu protiv države Kentaki zbog toga što mu ne omogućavaju privilegije koje su mu zagarantovane prvim amandmanom. Takođe tvrdi da je Kentaki već odobrio natpise IM4GOD (Ja sam za Boga) i LUVGOD(Volim Boga), pa stoga ne vidi razlog zašto bi se njegov natpis odbio.

xPortal - Amerikanac dobio 150 hiljada dolara na sudu zbog tablice

Postavlja se pitanje zbog čega mu je ova tablica toliko bitna, a ovaj kontroverzni amerikanac kaže kako je religija stvar lične prirode, te da se može okarakterisati na više različitih načina. Kaže kako samim time niko ne može da dokaže da on nije Bog. Uz ove tvrdnje dodaje kako američki riječnik ima šest definicija za Boga, te da je jedna od njih “veoma privlačan čovjek”, što uvijek može za njega potvrditi njegova supruga.

Nakon tužbi i suđenja koje su trajale četiri godine, Hart je uspio da pobijedi na sudu uslijed čega je Kentaki primoran ne samo da mu omogući postavljanje sporne tablice, već i da plati godišnje troškove registracije (oko 490 dolara), kao i troškove cjelokupnog suđenja i advokata.

Na kraju Hart poručuje svima da se bore za svoja prava koja im zakonski pripadaju, te za sebe kaže kako je idealan primjer kako pravda uvijek pobijedi na kraju.

Više o svijetu automobila čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime