Naslovnica Auto Volkswagen ID.4 je svjetski automobil godine

Volkswagen ID.4 je svjetski automobil godine

Izgleda da je Volkswagen odlučan u svojoj namjeri da pokori svijet električnih četverotočkaša. Ono što su bili Golf, Polo i Passat u prošlosti, to bi nova ID porodica trebala biti u budućnosti. Ukoliko je suditi po dosadašnjim rezultatima, ID automobili će biti veoma popularni, a jedan automobil iz ID porodice je upravo osvojio prestižnu nagradu za svjetski automobil godine. Radi se naravno o kompaktnom krosoveru ID.4, a prvo mjesto je rezervisano za Vw još otkako je 2009. godine trijumfovao popularni Golf.

xPortal - Volkswagen ID.4 je svjetski automobil godine

Osim ID.4 trijumfovali su još i Mercedes S klasa u kategoriji luksuznih vozila, zatim Porsche 911 Turbo među automobilima visokih performansi, Honda E je pobijedila konkurenciju gradskih automobila, a Land Rover Defender je dobio nagradu za najbolji dizajn.

Novinarima se obratio Ralf Brendštater, jedan od Volkswagen čelnika, te izjavio da se osjeća veoma ponosnim na ovu nagradu i da je ona jedna od najvažnijih u historiji same kompanije.

volkswagen

Volkswagen ima ambicije da do kraja ove decenije postane najveći proizvođač električnih vozila na svijetu. U prilog toj tvrdnji ide i činjenica da se još jedan član ID porodice, ID.3 proda do sada u 150.000 primjeraka.

A što se tiče ID.4, on će se ubrzo početi proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama i to u saveznoj državi Tenesi, gdje je do sada sa proizvodnih traka silazio Passat.

ID.4 međutim nije bez mana. Oni koji su ga imali priliku voziti iskazali su primjedbe na račun završne izrade i elektronike, dok su pohvalili prostranost, baterije sa velikim kapacitetom  (do 82 kWh) i izbor motora. Odlikuju ih dobre performanse uz nisku potrošnju, pa tako model Pro Performance koji isporučuje 150 kW ubrzava od 0-100 km/H za 8.5 sekundi što je izuzetno vrijeme za automobil ove veličine. “Preko bare” ovaj kompaktni krosover košta 39.995 dolara prije subvencija.volkswagen

Inače je žiri bio sačinjen od 93 automobilska novinara iz 28 različitih zemalja svijeta, dok je konkurenciju činilo ukupno 24 automobila. Titulu prošlogodišnjeg šampiona branila je Kia Telluride.

Više iz svijeta automobila možete pronaći ovdje.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime