Naslovnica Ekonomija Rusija potpuno izbacuje dolarsku aktivu iz suverenog fonda 💵

Rusija potpuno izbacuje dolarsku aktivu iz suverenog fonda 💵

rusija

Rusija će u roku od mjesec dana u potpunosti eliminisati američki dolar u strukturi Fonda nacionalnog bogatstva (FNB) i smanjiće udio britanske funte, saopštio je danas ruski ministar finansija Anton Siluanov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

– Mi smo, kao i Centralna banka, donijeli odluku da smanjimo sredstva Fonda uložena dolarske aktive. U današnjoj strukturi, oko 35 posto sredstava FNB-a čine ulaganja u dolarima. Odlučili smo da se u potpunosti povučemo iz dolarske aktive i da ulaganja u dolarima zamijenimo povećanjem udjela u euru i zlatu – rekao je Siluanov.

Dodao je da se prelazak na novu strukturu FNB-a očekuje u roku od mjesec dana.

Kako je precizirao, udio dolara u strukturi Fonda biće sveden na nulu, udio britanske funte će biti smanjen sa 10 na pet odsto, udio japanskog jena će ostati na nivou od pet odsto, dok će udio eura biti povećan sa 35 na 40 odsto, juana sa 15 na 30 odsto, a u strukturu će će ući i zlato sa udjelom od 20 odsto.

Na pitanje kada će se to dogoditi, Siluanov je rekao prilično brzo, u roku od mjesec dana.

Sputnjik prenosi da je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da odluku o svođenju udjela dolara u FNB-u na nulu donosi vlada, ali da je proces dedolarizacije vidljiv golim okom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime