Naslovnica Ekonomija U SAD uhapšen Rus, glavni “perač” Bitcoin Foga

U SAD uhapšen Rus, glavni “perač” Bitcoin Foga

Američke vlasti uhapsile su navodnog glavnog operatora web stranice za pranje novca kriptovaluta Bitcoin Fog.

Roman Sterlingov, državljanin Rusije i Švedske, uhapšen je u Los Anđelesu (Los Angeles) 28. aprila zbog tri optužbe vezane za pranje novca. Uprava za unutrašnje prihode (IRS) optužuje Sterlingova da je pokrenuo Bitcoin Fog, koji je radio kao servis za prikrivanje izvora bitkoina u trgovanju, posebno na takozvanim darknet online tržištima drogom i drugim ilegalnim proizvodima.

– Ovaj postupak omogućava korisnicima Bitcoin Foga koji se bave nezakonitim aktivnostima da peru svoj prihod prikrivajući prirodu, izvor i lokaciju svog “prljavog bitcoina” – navodi se u izjavi specijalnog agenta IRS-a Devona Beketa (Beckett) koja je priložena uz krivičnu prijavu.

Bitcoin Fog je pokrenut u oktobru 2011. godine i još uvijek je u funkciji, na osnovu zakonskog dokumenta. Sterlingov je optužen da je od osnivanja Bitcoin Foga “obradio” 1,2 miliona bitcoina, što je u vrijeme transakcija vrijedilo 336 miliona dolara.

Prema današnjoj cijeni od 54.000 dolara za bitcoin, to iznosi 65 milijardi dolara i gotovo 6 posto od svih 18,6 miliona bitcoina koji postoje.

Bitcoin je kriptovaluta koju je izmislila nepoznata osoba ili grupa ljudi 2008. godine, koristeći ime Satoshi Nakamoto. U pitanju je decentralizovana digitalna valuta, bez centralne banke ili predsjednika, koja se može slati od korisnika ka drugom korisniku direktno, bez posrednika, preko bitcoin mreže.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime