Naslovnica Koronavirus BEZDUŠNI MILIJARDER Bil Gejts protiv otkrivanja formula za pravljenje vakcina protiv korone!...

BEZDUŠNI MILIJARDER Bil Gejts protiv otkrivanja formula za pravljenje vakcina protiv korone! VIDEO

Milijarder ne želi da se ukinu intelektualna prava kompanija kako bi i siromašne zemlje mogle da proizvode cjepivo protiv kovida 19.xPortal - BEZDUŠNI MILIJARDER Bil Gejts protiv otkrivanja formula za pravljenje vakcina protiv korone! VIDEO

Američki milijarder Bil Gejts našao se na udaru javnosti nakon što je izjavio da ne bi trebalo otkrivati formule za pravljenje vakcina kako bi se one proizvodile i u siromašnim državama i zemljama u razvoju!

Tokom intervjua za Skaj njuz, na pitanje da li bi trebalo ukinuti intelektualna prava kompanija na recepte za pravljenje vakcina protiv koronavirusa, on je bez mnogo razmišljanja rekao: “Ne.”

Bezbjedna proizvodnja

Ubrzo je obrazložio svoje mišljenje, koje je pokrenulo bujicu kritika na račun jednog od osnivača “Majkrosofta”. – Razlog je, zbog složenosti proizvodnje. U svetu postoji tako mnogo fabrika u kojima se proizvode vakcine, a moramo biti vrlo ozbiljni po pitanju njihove bezbjednosti. Ono što u ovom slučaju koči stvari nije intelektualno vlasništvo. Nije kao tamo neka neaktivna fabrika vakcina s regulatornim odobrenjem koja pravi magično bezbjedne vakcine. Morate obaviti detaljna istraživanja. I svaki proizvodni proces mora se gledati vrlo pažljivo – rekao je Gejts.

On je podsjetio da su kompanije poput “Fajzera”, “Astra Zeneke”, “Moderne”, “Džonsona i Džonsona” već podelile formule za pravljenje cjepiva, kao što je to slučaj sa Indijom, koja je učestvovala u procesu proizvodnje. Gejts je potom dodao da nije iznenađen zbog toga što su najbogatije zemlje poput SAD, Velike Britanije i evropskih zemalja prve vakcinisale svoje stanovništvo.

Šef globalnog zdravlja

– To ima smisla jer je ove zemlje pandemija najteže pogodila. Verujem da će se za tri ili četiri meseca vakcinacija proširiti i na druge države koje su teško pogođene epidemijom.

xPortal - BEZDUŠNI MILIJARDER Bil Gejts protiv otkrivanja formula za pravljenje vakcina protiv korone! VIDEO

Gejtsov nastup oštro je kritikovao Nik Dirden, izvršni direktor grupe Globalna pravda odmah, koja je pozvala Svjetsku zdravstvenu organizaciju da narednog mjeseca organizuje sastanak na kojem bi se raspravljalo o ukidanju intelektualnog prava kompanija na formule za proizvodnju cepiva. On je Gejtsovu izjavu opisao kao “odvratnu”: – Ko je ovog milijardera postavio za šefa globalnog zdravlja. Oh, da, on je sam to učinio – rekao je Dirden.

Kraj pandemije – Normalan život krajem 2022.

Gejts je rekao i kako misli da će pandemija koronavirusa biti pobijeđena krajem 2022. godine, kad očekuje da će se život vratiti u normalu, iako virus neće u potpunosti nestati: – Nećemo uspjeti da u potpunosti izbrišemo ovu bolest, ali ćemo je spustiti na vrlo male brojeve do kraja 2022, kada će se život vratiti u normalu. Amerika i Velika Britanija će vakcinisati većinu stanovništva do ljeta ove godine i onda će biti više vakcina za druge zemlje – rekao je on.

Klimatske promene – Moramo da jedemo meso iz laboratorije

Bil Gejts je u februaru privukao veliku pažnju svojom knjigom pod nazivom “Kako izbjeći klimatsku katastrofu”, u kojoj je naveo da je rješenje meso iz laboratorije. – Ne mislim da će 80 najsiromašnijih zemalja jesti sintetičku govedinu. Ali mislim da bi sve razvijene zemlje trebalo da pređu na takvo meso – rekao je on, navodeći da će se time riješiti problem efekta staklene bašte. Prema istraživanjima, štetne emisije su dostigle rekordne nivoe, a dobrim dijelom, navodi se, tome doprinosi uzgajanje krava. Količina metana u atmosferi naglo je porasla između 2000. i 2017, što je dovelo do porasta globalnog zagrijavanja do četiri stepena Celzijusa.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime