Naslovnica Koronavirus RS: Vakcinacija policajaca, prosvjetara i novinara počinje kad stignu kineske vakcine

RS: Vakcinacija policajaca, prosvjetara i novinara počinje kad stignu kineske vakcine

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, potvrdio je da početak treće faze imunizacije, tokom koje će svoje doze vakcina primiti javni radnici, očekuje nakon što u Srpsku krajem ove sedmice stigne 80.000 kineskih vakcina proizvođača “Sinofarm”.

“Kineske vakcine bi trebalo brzo da prođu kontrolu u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Samim tim su se stekli uslovi da mi krenemo polako sa trećom fazom”, rekao je Zeljković.

Dodao je da se paralelno radi i druga faza imunizacije građana Srpske.

“Trenutno se vakcinišu građani stariji od 65 godina i hronični bolesnici, odnosno građani sa određenim hroničnim oboljenjima, koji u ovom trenutku mogu da se vakcinišu. One osobe koje pripadaju ovoj grupi, a nalaze se u akutnoj fazi svog hroničnog oboljenja, biće vakcinisane kada se steknu uslovi za to”, objasnio je Zeljković.

Istakao je da su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS već pripremili spiskove koliko će se zaposlenika vakcinisati.

“Naravno, ti spiskovi se i dalje mogu dopunjavati. Takođe i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS radi na pripremi svojih spiskova”, kazao je Zeljković.

Dodao je da će u što kraćem roku pokušati da vakcinišu određen broj osoba iz svake od ovih skupina.

“Mi smo poslali zahtjeve svakoj medijskoj kući da dostave spiskove radnika koji su zainteresovani za vakcinaciju. Samim tim zbog specifičnosti posla i velikog broja kontakata medijski radnici spadaju u prioritetan dio treće faze imunizacije”, naveo je Zeljković. Kazao je da zbog manjeg broja medijskih radnika vakcinaciju ove grupe građana mogu brzo da izvrše.

“Medijske radnike ćemo vakcinisati paralelno sa radnicima Republičke uprave inspekcijskih poslova, kojih takođe ima oko 200 koji su stalno na terenu”, zaključio je Zeljković za “Nezavisne”.

Pošiljka 80.000 doza vakcina “Sinofarm” krenula je iz Kine za Republiku Srpsku, objavila je 1. maja kineska Ambasada u BiH na zvaničnoj “Fejsbuk” stranici.

Republika Srpska izdvojila je u aprilu 7,2 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine.

BiH: Imunizacija sedam puta sporija od svjetskog prosjeka

Kada je riječ o iskorištenosti vakcina protiv virusa korona, prema podacima objavljenim na stranici “Our World in Data”, BiH ima sedam puta manje iskorištenih doza vakcina u odnosu na svjetski prosjek.

Prema ovim podacima, u BiH su iskorištene 1,92 doze vakcine na stotinu osoba, što je sedam puta manje od svjetskog prosjeka.

“Za imunizaciju u BiH je ukupno iskorišteno 63.376 doza, dok je u cijelom svijetu iskorišteno 1,15 milijardi doza. Prosječan broj iskorištenih doza na svjetskom nivou iznosi 14,74 na stotinu osoba”, objavljeno je na stranici “Our World in Data”.

Prema njihovim podacima, najveći broj potpuno vakcinisanih je u Srbiji, 21 odsto, a slijede je Slovenija sa 10 odsto, Hrvatska sa 4,9 odsto i Crna Gora sa 3,7 odsto.

Za BiH i Sjevernu Makedoniju na ovoj stranici nije navedeno koliko je građana u potpunosti vakcinisano.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime