Naslovnica Koronavirus U Indiji opet više od 300 hiljada novozaraženih, vojska pozvana u pomoć

U Indiji opet više od 300 hiljada novozaraženih, vojska pozvana u pomoć

Broj novozaraženih u Indiji već je šesti dan zaredom iznad 300.000, zbog toga su vojne snage obećale svoju pomoć uslijed ovog katastrofalnog porasta broja zaraženih osoba.

Tačnije 323.144 slučaja zaraze je zabilježeno u protekla 24 sata, što je blizu svjetskog rekorda od 352.991 zaraženih koji je juče zabilježen, s prepunim bolnicama koje odbijaju pacijente zbog nedostatka kreveta i kisika.

2771 smrtni slučaj je prijavljen, no zdravstvenistručnjaci vjeruju da je broj umrlih daleko veći.

“Molim vas, imajte na umu da je veliki pad dnevnih slučajeva rezultat velikog pada u testiranju. To se ne bi trebalo uzeti kao indikacija o opadanju slučajeva, nego radije kao stvar propuštanja bilježenja previše pozitivnih slučajeva!”, tvitao je Rijo M John, profesor i zdravstveni ekonomist na indijskom Institutu za menadžment u saveznoj državi Kerali na jugu zemlje.

WHO: Situacija je i više nego zabrinjavajuća

Neke zemlje, uključivajući uključujući Tajland, Singapur, Bangladeš i Britaniju poduzeli su korake kako bi zaustavili sva putovanja iz Indije, jer žele spriječiti da još zaraznije varijante virusa pređu njihove granice. Australija razmatra suspenziju svih letova iz Indije.

Situacija u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu je “i više nego zabrinjavajuća”, rekao je šef Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Indija je pozvala u pomoć svoju vojsku da im se pomogne nositi sa teškom situacijom koja ih je zadesila. Načelnik vojnog štaba general Bipin Rawar, rekao je kasno u ponedjeljak da će vojne sile ustupiti svoje rezerve kisika te da će se umirovljeno medicinsko osoblje pridružiti zdravstvenim ustanovama koje se bore s navalom slučajeva.

Zemlje poput Britanije, Njemačke i SAD-a obećale su hitnu medicinsku pomoć, dok su se indijski Amerikanci u američkom Kongresu te tehnološki sektor također pridružili prikupljanju pomoći.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime