Naslovnica Koronavirus Ugur Sahin: Vakcinacija djece počinje uskoro, mnogo prije nego što se očekivalo

Ugur Sahin: Vakcinacija djece počinje uskoro, mnogo prije nego što se očekivalo

Razvoj dječije vakcine protiv koronavirusa na vrhu je liste prioriteta njemačkog BioNTecha. Iako je prema početnim očekivanjima to trebalo biti na proljeće 2022. godine, prema riječima čelnika te kompanije Ugura Sahina, vakcinacija bi mogla početi mnogo prije.

“Vrlo je važno omogućiti djeci povratak u svakodnevni školski život, upoznavanje porodice, prijatelja… rekao je Sahin za Spiegel.

Kako je precizirao, već u prvoj sedmici maja trebali bi podnijet zahtjev za odobrenje vakcine za djecu stariju od dvanaest godina. Očekuje se da bi od tada moglo proći samo nekoliko sedmica prije nego što se prvi školarci vakcinišu.

xPortal - Ugur Sahin: Vakcinacija djece počinje uskoro, mnogo prije nego što se očekivalo

Govoreći o efikasnosti vakcine za djecu stariju od 12 godina, Sahin kaže da podaci ne mogu biti bolji – efikasnost je 100 posto! Pored toga, vakcina se dobro podnosi.

Kada je riječ o mlađoj djeci, Spiegel piše da je studija s oko 4.600 njih već dobro napredovala. Prema riječima direktora BioNTecha, rezultati za djecu od 5 do 12 godina mogli bi biti dostupni u julu.

Istraživači u njegovoj kompaniji tretiraju i najmlađu dobnu grupu, pa bi se od septembra mogla vakcinisati i djeca od šest mjeseci.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime