Naslovnica Lifestyle DANAS JE VELIKI PETAK: Na ovaj najtužniji dan se ne veseli i...

DANAS JE VELIKI PETAK: Na ovaj najtužniji dan se ne veseli i ne peva, ali je važno uraditi jednu bitnu stvar

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva.

Pravoslavni vjernici obilježavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju uskršnja jaja.

Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva, na taj dan se ne služi liturgija u crkvama, osim ako se poklopi sa Blagovjestima.

Prema vjerovanju, Isus je tog dana odveden iz kuće prvosveštenika Kajafe kod rimskog prokuratora Pontija Pilata koji ga je osudio da bude raspet na krstu.

Na Veliki petak se posti. Običaj je da se na taj dan farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Na Veliki petak se ne pjeva i ne veseli se.

Običaj farbanja jaja datira iz 12. vijeka, a na našem podneblju ga je, najvjerovatnije uvela crkva, u 16. vijeku. Da su se jaja ukrašavala u tom periodu, potvrđuju i turski izvori koji bilježe obavezu, da se spahiji, povodom hrišćanskog Uskrsa, donese na dar tri, pet ili 10 uskršnjih jaja.

xPortal - DANAS JE VELIKI PETAK: Na ovaj najtužniji dan se ne veseli i ne peva, ali je važno uraditi jednu bitnu stvar

Od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedjelje), kada je, prema verovanju vakrsao Isus, ne zvone crkvena zvona jer ona u pravoslavnoj crkvi predstavljaju znak radosti, već se vrijeme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

U nekim krajevima se zato danas pali vatra da bi sve zlo izgorjelo, a i post na vodi nosi pročišćenje kako bi duša i tijelo bili dostojni žrve Hristove, čije se toliko stradanje, samo vaskrsenjem moglo nagraditi.

Na Veliki petak važno je iznijeti plaštanicu, odnosno platno na kome je izobraždeno skidanje gospoda Isusa Hrista sa krsta i njegovo polaganje u grob.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime