Naslovnica Lifestyle Zdravlje Alkohol pa spavanje? Ne, ako slijedite 5 ključnih koraka za kvalitetniji san

Alkohol pa spavanje? Ne, ako slijedite 5 ključnih koraka za kvalitetniji san

Alkohol je svakodnevno na listi pića koje konzumirate ? Možda biste trebali razmisliti još jednom, ukoliko vas muče problemi sa snom.

Ukoliko generalno imate problema sa snom, bez obzira konzumirate li alkohol, nastavite čitati jer smo se potrudili da pokrijemo ovu temu iz više uglova.

UUkoliko se budite usred noći, prevrćete se u snu, ili vam je teško zaspati, malo ćemo vas ohrabrit i reći da niste jedini sa ovim problemom. Definitivno da svakodnevni stres utiče na ovaj fenomen, ali nezdrave navike za koje mi ne smatramo da su nezdrave, tj. nismo ih ni svjesni, imaju ogroman uticaj, a danas vam donosimo upravo takvih pet nezdravih navika na kojima biste trebali poraditi ukoliko želite kvalitetan san.

Nemojte ništa jesti i grickati prije spavanja

Ovo više znaju i ptice na grani, ukoliko npr. legnemo u 22h, minimum 3 sata prije toga ne treba ništa konzumirati jer je zvanična nauka dokazala poveznicu između nekvalitetnog sna i kasnog obroka. Naročito ukoliko se radi o jednostavnim ugljikohidratima, tj. šećerima, činite dosta štete svom organizmu. Želučana kiselina će vam se pojačano lučiti, može vam se pojaviti žgaravica, a velika je vjerovatnoća da ćete imati noćne more ukoliko se pretrpate prije spavanja.

Više o zdravim životnim navikama čitajte ovdje.

Kofein i alkohol prekrižite pred spavanje

xPortal - Alkohol pa spavanje? Ne, ako slijedite 5 ključnih koraka za kvalitetniji san

Iako vas čaša vina baš u trenutku opušta, to je samo trenutno. Velika je šansa da ćete se buditi u sred noći, sa isušenim ustima jer alkohol izaziva dehidraciju, bićete žedni, pa morate ustati po vodu, pa u WC…

Alkohol može čestio imati veliki uticaj na REM fazu sna i buđenje tokom noći, a takav san može izazvati emocionalnu osjetljivost i razdražljivost narednog dana, kao npr. kod mamurluka.

Što se tiče kafe, kofeinu koji se nalazi u kafi treba minimalno 5 sati da napusti organizam, tako da je najbolje da ovaj napitak konzumirate tokom dana, dok pred spavanje možete konzumirati čaj kao što je matičnjak, valerijana, lavanda ili kamilica.

Volite na kauču da zaspite?

Upalili ste svoju omiljenu seriju, počeli ste gledati, ali vas je san prevario a zatim reklame probudile. Sada ležite u krevetu ali san ne dolazi na oči – poznato ? U takvoj situaciji organizam se razbudio i teško će opet lako utonuti u san, a i stručnjaci tvrde da bar sat vremena prije spavanja ne bi trebalo gledati u ekrane, obzirom da definitivno dovode do negativnih posljedica na san.

Mobitel i TV ugasite

alkohol

Ukoliko prije spavanja gledamo TV, pregledavamo novosti na društvenim mrežama ili čitamo vijesti, a zatim odmah legnemo, naš mozak će i dalje nastaviti da procesira informacije i sigurno da nećemo lahko zaspati. Minimalno jedan sat prije spavanja organizmu moramo dati fore da se odmori, zato isključimo sve ekrane jer mozak ne smije biti opterećen obrađivanjem informacija da bi zaspao. Ako vam nije dovoljan taj razlog, evo još jedan. Svjetlost koju proizvode ekrani utiču negativno na vid, te utiče jako loše na starenje kože. Preporučujemo meditaciju i opuštanje prije spavanja.

Pročistite prostoriju u kojoj spavate

Iz spavaće sobe uklonite elektroničke uređaje, pospremite i pročistite sobu. Redovito provjetravajte za što više svježeg zraka, a za tu svrhu možete nabaviti i biljku Spatifilum.

alkohol

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime