Naslovnica Magazin Kultura Louvre muzej objavio cijelu svoju umjetničku kolekciju online

Louvre muzej objavio cijelu svoju umjetničku kolekciju online

Louvre, najpoznatiji na svijetu francuski muzej objavio je ovih dana online platformu sa sadržanim svim umjetničkim djelima koja posjeduje ovaj muzej, a riječ je oko 48.000 umjetnina.

xPortal - Louvre muzej objavio cijelu svoju umjetničku kolekciju online
 

Louvre se nakon više od godinu dana priključio praksi koju već praktikuju drugi svjetski muzeji već nekoliko mjeseci. Sada će ljubitelji umjetnosti moći pregledati besplatno kolekciju umjetnina koje se nalaze u muzeju, putem interneta.

Na web stranici možete vidjeti prikaz umjetničkih djela svrstanih po kolekcijama u osam muzejskih odjela, od islamske umjetnosti i skulptura iz perioda renesanse, do starina iz egipta i slika umjetnika iz cijelog svijeta.

“Louvre danas skida prašinu sa svog blaga, čak i onog najmanje poznatog”, rekao je Jean-Luc Martinez, direktor i predsjednik Louvra u petak.

louvre

“Po prvi put, bilo ko može da pristupi cijeloj zbirci umjetnina, s kompjutera ili pametnog telefona, bilo da su posuđena, u skladištu ili izložena u muzeju”, dodaje Martinez.

Posjetioci mogu da pretražuju različite zbirke muzeja na jednostavan način pretraživanja, unosima kustoskog odjeljenja ili tematskih albuma, navodi se u saopćenju.

Inače na web stranici se nalazi interaktivna mapa koja posjetiteljima dozvoljava posjetiteljima da istraže muzej, i sve umjetničke radove u muzeju, “sobu po sobu”.

Stranica će se redovito ažurirati kako se zbirka muzeja bude postepeno širila, piše CNN.

louvreDvorac Louvre na slici braće Limbourgh iz 15. stoljeća.

Ukoliko želite i vi da budete jedan od virtuelnih posjetilaca Louvre muzeja, dovoljno je da kliknete ovdje.

Inače, muzej Louvre nalazi se u središtu Pariza, na obali rijeke Sene, u zdanju nekadašnje kraljevske palače.

Po broju posjetitelja, Louvre je 2017. godine bio drugi u svijetu. U muzeju se nalazi oko 48.000 umjetnina izloženih na oko 72.735 metara kvadradnih, a prema procenama, posjetiteljima uživo bi trebalo oko 5 sedmica da pregledaju sva umjetnička djela koja postoje u muzeju.

Inače su kolekcije u muzeje podijeljene na 8 veoma bogatih odjeljaka i to su:  egipatski, bliskoistočni, grčki, etruščanski i rimski antikviteti, te islamska umjetnost, slike, skulpture, predmeti primijenjenih umjetnosti, grafike i crteži.

Najpoznatije umjetničko djelo koje je izloženo u Louvre je Da Vincijeva Mona Lisa.

Više iz svijeta kulture čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime