Naslovnica Nauka & Tehnologija Solarni paneli iznad vodenih kanala u Kaliforniji

Solarni paneli iznad vodenih kanala u Kaliforniji

0
Solarni paneli
Solarni paneli

Turlock Irrigation District (TID) je u Kaliforniji napravio značajan korak ka postavljanju solarnih panela iznad svojih otvorenih vodenih kanala, a prvi takav projekt je dobio 20 miliona dolara od države kako bi se krenulo u realizaciju.

TID je najavio Project Nexus, koji podrazumijeva testiranje koncepta solarnih panela u dva segmenta kanala. Ovaj projekt je zapravo rezalizacija istraživanja koje su proveli naučnici na Univerzitetu California Merced i Univerzitetu California Santa Cruz, a prema proračunima, kalifornijski vodeni kanali bi sačuvali 63 milijarde galona vode svake godine ukoliko bi imali svoj “poklopac”.

Naučnici su rekli da bi postavljanje solarnih panela pretvorilo kanale u izvore obnovljive energije jer bi mogli proizvoditi 13 GW električne energije. To je oko šestine od ukupne energije koju Kalifornija proizvodi.

Solarni paneli bi se mogli postaviti zapravo iznad kanala pomoću visećih kablova, a efekt hlađenja koji bi stvarala voda tekuća voda ispod njih bi održavao efikasnost panela koja inače opada tokom veoma toplih dana.

Ogromna količina sačuvane vode, koja iznosi oko 63 milijardi galona, koristila bi se za navodnjavanje više od 20.000 hektara zemljišta ili za zalihe pitke vode dovoljne za dva miliona ljudi. Iako se ovo čini malo u odnosu na ogromno zemljište koje koriste farme u Kaliforniji, uzimajući u obzir teške suše u proteklom periodu, ipak bi doprinos bio dobrodošao.

TID je dobio 20 miliona dolara da dokaže efikasnost svog koncepta, a planirana su i postrojenja za skladištenje energije kako bi se utvrdila njihova korisnost u podržavanju lokalne električne mreže kada je proizvodnja električne energije ispod optimuma.

Završetak projekta se očekuje do 2024. godine, nakon čega će biti donesena odluka da li će se širiti dalje.

Prethodni članakKako produžiti vijek baterije mobitela
Naredni članakPoljaci bojkotuju utakmicu baraža za Mundijal protiv Rusije?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime