Naslovnica Sport Košarka MISTERIJA ĆE ZBOG OVOG OSTATI VJEČNA: Aco Petrović otkrio šta je pronašao...

MISTERIJA ĆE ZBOG OVOG OSTATI VJEČNA: Aco Petrović otkrio šta je pronašao u Draženovom novčaniku nakon nesreće

aco

Danas se navršava 28 godina od pogibije jednog od najboljih evropskih košarkaša.

Dražen Petrović poginuo je 7. juna 1993. godine u Njemačkoj, u saobraćajnoj nesreći, kada se vozilo kojim je upravljala njegova devojka Klara zakucalo u kamion.

Njegov rođeni brat Aco Petrović trenutno obavlja funkciju selektora brazilske košarkaške reprezentacije, a u razgovoru za hrvatske medije svojevremeno je govorio o svom bratu.

Popularni Aco Petrović  je otkrio je šta je pronašao u Draženovom novčaniku posle nesreće.

Kada je popularni “košarkaški Mocart” nosio dres Portlanda, pojavila se mogućnost da napusti NBA ligu i vrati se u Evropu i zaigra za Panatinaikos, koji je tada predvodio trener Željko Pavličević, a igrao njegov veliki prijatelj Stojko Vranković.

Interesovanje je pokazao i Hjuston, koji je tada trenirao strateg hrvatskih korijena Rudi Tomjanovič.

– Dražen je u svojoj rekordnoj NBA utakmici Hjustonu dao 44 koša i Rudi je bio svjestan šta Dražen može da mu donese. Uostalom, nakon nesreće, ja sam u Draženovom novčaniku pronašao papirić na kojem su pisala imena četiri kluba: Njujork Niksi, Nju Džersi Netsi, Hjuston Roketsi i Panatinaikos, kaže Petrović.

Nažalost, nikad nismo saznali šta bi bio Draženov izbor.

– S obzirom na to kako je živjeo i da je iza njega bila najbolja sezona u karijeri, ja sam uvjeren da su pred njim bile njegove najbolje godine. Nažalost, nikad nismo saznali dokle bi ga to dovelo, kaže Aco za “Večernji list“.

Podsjetimo, Dražen je bio jedan od najtalentovanijih košarkaša s ovih prostora. Već sa 15 godina debitovao je za prvi tim Šibenke. Sa 19 godina doneo je i titulu prvaka Jugoslavije ovom klubu, ali je dan kasnije meč protiv Bosne poništen, a kako Šibenka nije željela da se pojavi na ponovljenom susretu, titula je dodijeljena Bosni.

U Cibonu je prešao 1984. godine, koja je predvođena Draženom Petrovićem dva puta postala prvak Evrope uz osvojen jedan Kup pobjednika kupova. Potom je godinu dana proveo u Realu da bi se zatim oprobao i u NBA ligi. Najprije u Portlandu, gdje u konkurenciji Klajda Drekslera i Terija Portera nije dobio pravu šansu. Usledio je prelazak u Nju Džersi i tada je krenula Draženova američka bajka.

Kada je konačno dobio šansu u Nju Džersiju, ubacivao je prosječno 24,3 poena po utakmici, što ga je svrstalo na 20. mjesto u najjačoj ligi na svijetu.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio je Univerzijadu, prvenstvo Europe i sveta. Osvojio je sve osim Olimpijskih igara, a igrao je u jednom takvom finalu, 1992. u dresu Hrvatske.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime