Naslovnica Sport Skijanje Finale FIS svjetskog kupa u LENZERHEIDE 2021.

Finale FIS svjetskog kupa u LENZERHEIDE 2021.

Od 17. do 21. marta 2021. godine, održano je finale Audi FIS svjetskog kupa u alpskom skijanju.

Još jednom, borba za plasmane u disciplinama i ukupnom plasmanu Svjetskog kupa odlučivlo se na čuvenoj stazi Svjetskog kupa “Silvano Beltrametti” na Heimbergu u Parpanu – Lenizerheide-u u Švicarskoj.

Ove sezone, međutim, pod neobičnim okolnostima jer su se trke održale bez gledalaca. To znači da u ciljnom dijelu nije bilo tribina, sela za posjetioce, VIP zona, programa podrške i zabava. Fokus je bio isključivo na održavanju sigurnih i bezbjednih trka.

Međutim, ljubitelji skijanja su posljednje trke Svejtskog kupa u sezoni 2020/21 mogli da prate direktno u besplatnim TV prijenosima – kod nas, standardno, na kanalima Euro sporta.

Poznati su i osvajači Kristalnog globusa:

Petra Vlhova osvojila veliki kristalni globus

Slovačka skijašica Petra Vlhova osvojila je veliki kristalni globus u Svjetskom kupu, pošto je na slalomskoj trci u švicarskom Lencerhajdu zauzela šesto mjesto.

Vlhova u generalnom plasmanu Svjetskog kupa trku prije kraja ima 1.392 boda, dok drugoplasirana švicarskoj predstavnici Lara Gut Behrami ima 1.256 bodova.

Slovenskoj predstavnici je danas bilo potrebno najmanje 14. mjesto za ukupnu pobjedu, a ovo je njoj prvi veliki kristalni globus u karijeri.

Pobjedu na trci upisala je Austrijanka Kristina Linsberger sa vremenom od 1:49,77 minuta, a tom pobjedom Linsberger je osvojila mali kristalni globus u slalomu.

Drugo mjesto u trci zauzela je Amerikanka Mikaela Šifrin sa zaostatkom od 1,24 sekunde za pobjednicom, a treće mjesto je pripalo Švajcarkinji Mišel Gizin, koja je imala zaostatak od 1,95 sekundi za Austrijankom.

Linsbereger u plasmanu slalomu ima 690 bodova, drugo mjesto pripalo je Amerikanki Šifrin sa 655 bodova, a Vlhova ja na trećem mjestu sa 652 boda.

U nedjelju se trkom u veleslalomu u Lencerhajdu završilo ovosezonsko takmičenje u Svjetskom kupu u alpskom skijanju za žene.

Pobijedila je novozelanđanka Alis Robinson, četvrta posle prve vožnje, agresivnom drugom vožnjom stigla je do trijumfa rezultatom 2:19,48. Ovo je njena treća pobjeda u Svjetskom kupu, a sve tri ostvarila je u veleslalomu.

Drugo mjesto osvojila je vodeća posle prve vožnje, Amerikanka Mikaela Šifrin koja je za pobjednicom na kraju zaostala 0,28 sekundi.

Na poslednji stepenik pobjedničkog postolja popela se Slovenka Meta Horvat koja je od Robinson bila sporija za 0,48 sekundi.

Italijanka Marta Basino, koja je već ranije osigurala Mali kristalni globus u ovoj disciplini, trku je završila kao sedma. Dok je osvajačica Velikog kristalnog globusa, Slovakinja Petra Vlhova zauzela 11. mesto.

Aleksi Pinturo osvojio veliki kristalni globus

Francuski skijaš Aleksi Pinturo osvojio je veliki kristalni globus u Svjetskom kupu pobijedivši na veleslalomskoj trci u Švicarskom Lencerhajdu.

U ukupnom plasmanu Pinturo trku prije kraja ima 1.200 bodova. Drugoplasirani Švicarac Marko Odermat ima 1.093 boda. Trećeplasirani Austrijanac Marko Švarc ima 774 boda.

Francuzu je ovo prva ukupna pobjeda u Svjetskom kupu, a na današnjoj trci pobijedio je vremenom dva minuta i 15,75 sekundi.

Drugo mjesto na trci zauzeo je Hrvat Filip Zubčić sa zaostatkom od 0,20 sekundi za pobjednikom. Dok je na trećem mjestu još jedan Francuz Matiju Fevr sa 0,21 sekundom zaostatka.

Panuturo je danas osvojio i mali globus u veleslalomu sa ukupno 700 bodova. Drugi je sa 649 bodova Odermat, dok je treće mjesto u plasmanu veleslaloma zauzeo Zubčić sa 606 bodova.

U nedelju 31. marta 2021. slalomskom trkom u Lencerhajdu završila se sezona u Svjetskom kupu za muškarce.

Pobijedio je austrijanac Manuel Feler, koji je bio šesti posle prve vožnje, do pobjede je stigao rezultatom 1:47,24.

Drugo mjesto osvojio je Francuz Klemon Noel sa 0,08 sekundi zaostatka. Dok je treći bio njegov zemljak i osvajač Velikog kristalnog globusa Aleksi Panturo koji je za 0,11 sekundi bio sporiji od Felera.

Mali kristalni globus u ovoj disciplini ranije je obezbijedio Austrijanac Marko Švarc.

Švarc je bio najbolji posle prve vožnje, ali zbog greške u drugoj nije mogao više od šestog mjesta.

On je na kraju bio za 0,76 sekundi sporiji od pobjednika. Austrijanac je u poretku slalomaša prvi sa 665 bodova. Drugu poziciju zauzeo je Noel sa 553. Dok je Švicarac Ramon Cenhojzern treći sa 503 boda.

Ukupni pobjednik i osvajač Velikog kristalnog globusa. Aleksi Panturo sezonu je završio sa 1.260 bodova, Švicarac Marko Obermat je sakupio 1.093, a Marko Švarc 814 bodova.

Italijanska skijašica Sofija Gođa i Švajcarac Beat Fojc osvojili su titule Svetskog kupa u spustu.
Zbog loših vremenskih uslova otkazane su poslednje ovosezonske trke u disciplini spust u Lencerhajdeu zbog sniježnih padavina i otežanih uslova za takmičenje.

Trke superveleslaloma u obje konkurencije su također otkazane zbog loših vremenskih uslova.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime