Naslovnica Sport Superliga uzdrmala svijet fudbala: Reprezentacija bez Pjanića i Krunića, lista možda bude...

Superliga uzdrmala svijet fudbala: Reprezentacija bez Pjanića i Krunića, lista možda bude duža

Započelo novo takmičenje

Fudbalski svijet je potresen sznažnim zemljotresom. Započinje rat između dvije različite filozofije. Čini se da svjedočimo posljednjim trzajima tradicionalnog fudbala koji pokušava da se suprotstavi modernom koji insistira da se najpopularnija igra na svijetu pretvori u biznis i postane takmičenje isključivo za bogate.

xPortal - Superliga uzdrmala svijet fudbala: Reprezentacija bez Pjanića i Krunića, lista možda bude duža

12 ekipa je proglasilo Superligu. Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham kreću s novim takmičenjem.

Određeni manji klubovi su uputili zahtjeve da se neki od velikana izbace iz lige. Prvi su se za taj potez odlučili Verona, Cagliari i Atalanta koji su od rukovodstva Serije A zatražili da Juventus, Milan i Inter ne igraju više Seriju A te da im bude zabranjen pristup takmičenju.

Legenda iz svijeta fudbala, Sir Alex Ferguson smatra da se fudbal ovim korakom vratio 70 godina unazad, dok prvi čovjek FS Španije, Javier Tebas je uputio dosta žestoke komentare na račun formiranja novog takmičenja:

“Napokon će u pet ujutro guru moćnici iz “powerpoint” superlige opijeni sebičnošću i nedostatkom solidarnosti napustiti kafanu. UEFA, Evropske lige i La Liga već dugo rade na ovome i dat će pravi odgovor”, poručio je Tebas.

Samo nekoliko sati prije nego što se desio ovaj radikalni potez, UEFA je zaprijetila žestokim sankcijama koje bi bi mogle ostaviti dubok trag na kompletan sistem, kako nacionalna prvenstva, tako i reprezentacije.

UEFA je jasno poručila da će igračima ovih 12 ekipa “odmetnika” biti zabranjeno nastupanje za svoje reprezentacije što će zatresti čitav svijet fudbala, a mnoge reprezentacije neće biti ni upola jake kao što su sad.

“Želimo ponoviti da ćemo – Uefa, engleski FA, španjolski nogometni savez (RFEF) i La Liga, talijanski savez (FIGC) i Serie A, ali i Fifa i sve naše članice, ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo ovaj cinični projekt, projekt koji se temelji na vlastitim interesima nekolicine klubova u trenutku kada društvu više nego ikad treba solidarnost”, poručili su iz Nyona.

Miralem Pjanić(Barcelona) i Rade Krunić(Milan) bi mogli u bliskoj budućnosti zaboraviti na dres Zmajeva. Isti scenario bi čekao i Seada Kolašinca ukoliko se vrati u Arsenal. Ova lista bi se mogla i prošititi, naročito ukoliko Roma odluči da se pridruži Superligi, te bi na taj način Zmajevi ostali i bez Edina Džeke.

Susjedna Hrvatska bi zbog Superlige mogla ostati bez čak sedam igrača.

U pitanju su Mateo Kovačić, Ante Rebić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Luka Modrić, Šime Vrsaljko i Ivo Grbić.

U međuvremenu oglasili su se iz FIFA koji su također jasno protiv novog privatnog takmičenja te se zalažu za ravnopravni model.

“FIFA želi pojasniti da je čvrsto drži poziciju u korist solidranosti u fudbalu i fer modelu preraspodjele. FIFA se uvijek zalaže za jedinstvo u fudbalu i poziva sve da se uključe u miran, konstrukitvan i uravnotežen dijalog”, poručili su iz Zuricha.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime