Naslovnica Vijesti Dijaspora Berlin: protesti zbog visokih stanarina – “Krov nad glavom je ljudsko pravo”

Berlin: protesti zbog visokih stanarina – “Krov nad glavom je ljudsko pravo”

berlin

U Berlinu su danas protestovali građani zbog visokih stanarina, kao i zbog odluke suda da ukine mjeru kojom se kontrolisala cijena najma stanova.

Iz policije su saopćili da je protestima prisustvovalo manje osoba od očekivanog broja. Prema njihovom navodu, prisustvovalo je skoro 2.500 građana. S druge strane, organizatori protesta tvrde da je prisutno bilo najmanje 10.000 građana.

Protesti su se desili nakon što je Ustavni sud Njemačke ukinuo ograničenje maksimalnog iznosa stanarina. To je izazvalo nagli rast cijena širom glavnog grada.

Glavni slogan pod kojim su protesti održani je glasio “Zaustavite ludilo sa stanarinama”. Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Krov nad glavom je ljudsko pravo” i “Bez kamate na stanarine”. Na protestima nije bilo nasilja, prenosi agencija AFP.

Među demonstrantima je bilo 30 vlasnika plovila na rijeci Spree. I oni su na svojim plovilima istakli transparente na kojima su bile poruke protivljenja trenutnim cijenama stanarina.

Berlin

berlin

berlin

Cijene stanarina je ograničila gradska vlast, a ova odluka je na snagu stupila u februaru prošle godine. Odluka je trebala biti na snazi sljedećih pet godina, a podrazumijevala je da cijene ne smiju premašivati maksimalni iznos iz juna 2019. godine.

Ovu mjeru su kritikovali kancelarka Angela Merkel iz vladajuće Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Slobodna demokratska stranka (FDP) koja se zalaže za što veće ekonomske slobode.

Ustavni sud Njemačke je 15. aprila odlučio da se iznos stanarina nije mogao ograničiti. Sud je istakao da je savezna vlast 2015. zakonski regulisala ovo pitanje, tako da gradska vlast nije mogla određivati svoja pravila.

To je za posljedicu imalo nagli rast cijena stanarina, a sada prijeti mogućnost da se vlasnicima kuća i stanova mora nadoknaditi razlika između cijene stanarina utvrđenih ograničenjima i cijene koja bi bila bez ograničenja.

berlin

U posljednjih nekoliko godina u Berlinu je došlo do znatnog porasta cijena stanarina. One su u ovom gradu među najvišima u odnosu na ostatak države. Prema podacima Njemačke fondacije za imovinu (ZIA), od 2013. do 2019. to povećanje je iznosilo 27 posto. Nemogućnost da građani plate stanarinu izaziva socijalne tenzije, piše Deutsche Welle (DW).

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime