Naslovnica Vijesti Britanija u Aziju šalje ogromnu ratnu flotu. Ovo bi moglo razbjesniti Kinu

Britanija u Aziju šalje ogromnu ratnu flotu. Ovo bi moglo razbjesniti Kinu

Velika Britanije će u maju poslati veliku pomorsku flotu na višemjesečnu plovidbu Tihim oceanom, javljaju iz njihovog ministarstva odbrane.

“Kada naša flota Carrier Strike Group isplovi sljedećeg mjeseca, vijorit će zastavu za Britaniju, predstavljati naš utjecaj, pokazivati našu moć, surađivati s našim prijateljima i potvrditi našu predanost rješavanju sigurnosnih izazova. Velika Britanija se ne povlači unatrag, već plovi naprijed igrajući aktivnu ulogu u oblikovanju međunarodnog sustava 21. stoljeća”, rekao je ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace.

Nosač aviona HMS Queen Elizabeth će da predvodi flotu, riječ je o jednom od dva britanska nosača i o najvećem ratnom brodu kojeg je Britanija ikad poslala na plovidbu.

Uz nosač će ploviti i jos dva razarača, dvije protupodmorničke fregate, podmornica i dva pomoćna broda za opskrbu.

Brodovi iz Carrier Strike Group trebaju posjetiti više od 40 zemalja tokom 28 sedmica plovidbe.

Tako će se pridružiti saveznicima u grupi Carrier Strike Groupu (CSG) gdje će biti i joše neki američki kao i jedan nizozemski razarač.

Prije nego napusti Veliku Britaniju, grupa CSG uzet će učešće u velikoj vježbi Strike Warrior, na obalama Škotske.

Međunarodni institut za strateške studije kaže za CSG da će to biti najsposobnija flota koju je uputila jedna evropska mornarica u posljednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će ići i do Tajvana

Još uvijek nije objavljena tačna ruta kojom će CSG putovati oceanom.

Što se tiče područja Južnokineskog mora, Kina tvrdi da se radi o njihovom teritoriju a prisustvo stranih ratnih brodova kineske vlasti karakterišu kao izvor napetosti u regiji.

Kinesko ministarstvo odbrane je u martu zauzelo stav da se “čvrsto protivi da se bilo koja zemlja miješa u regionalna pitanja pod izlikom slobode plovidbe”.

Britanska flota će vjerovatno prijeći i na istok Tajvana, otoka za kojeg Kina smatra da je njihov teritorij i oko kojeg je Peking posljednjih mjeseci povećao vojnu prisutnost.

“Rastuća snaga Kine vjerojatno će biti najznačajniji geopolitički faktor 2020-ih”, rekli su Britanci navodeći Peking kao “najveću prijetnju ekonomskoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva.

Japan je zvanično pozdravio ovaj potez Velike Britanije jer će, kako kažu, prisustvo CSG-a podići odnos Tokija i Londona na višu razinu, pišu CNN.

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime