Naslovnica Ekonomija Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto

Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto

Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto
Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto

Nakon što je Rusija prije mjesec započela invaziju na Ukrajinu, te se zbog toga suočila sa do sada neviđenim ekonomskim sankcijama, troškovi života u ovoj državi naglo su porasli.

Zvanični ekonomski podaci iz Rusije pokazuju kako su cijene nekih osnovnih proizvoda skočili za čak 14% tokom protekle sedmice.

“Očekuje se da će inflacija rasti u Rusiji naročito nakon naglog pada rublje od početka rata u Ukrajini. Vrijednost valute je pala za oko 22% ove godine što je povećalo troškove uvoza robe”, piše BBC.

Također, Ministarstvo ekonomije Ruske Federacije objavilo je podatke koji pokazuju kako je godišnja inflacija skočila 14,5% zaključno s 18. martom što predstavlja i najveći procenat još od 2015. godine.

“Državna služba za statistiku saopštila je da je cijena šećera porasla za čak 37,1% u pojedinim regijama zemlje, a u prosjeku se taj rast kretao oko 14%”, podaci su agencije.

Kada je riječ o drugim namirnicama, ističe se kako je cijena luka doživjela također veliki rast, čak 13,7% u cijeloj zemlji, a u nekim područjima i do 40,4%.

U međuvremenu, u Rusiji je i cijena pelena skočila za 4,4%, crnog čaja za 4%, a toalet papira za 3%.

“Cijene su veće zbog slabije vrijednosti rublje. Sve što Rusija uvozi je eksponencijalno skuplje zbog toga”, rekao je analitičar Stephen Innes.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime