Naslovnica Ekonomija Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto

Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto

0
Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto
Ekonomske sankcije uzimaju maha: Troškovi života u Rusiji porasli za 14 posto

Nakon što je Rusija prije mjesec započela invaziju na Ukrajinu, te se zbog toga suočila sa do sada neviđenim ekonomskim sankcijama, troškovi života u ovoj državi naglo su porasli.

Zvanični ekonomski podaci iz Rusije pokazuju kako su cijene nekih osnovnih proizvoda skočili za čak 14% tokom protekle sedmice.

“Očekuje se da će inflacija rasti u Rusiji naročito nakon naglog pada rublje od početka rata u Ukrajini. Vrijednost valute je pala za oko 22% ove godine što je povećalo troškove uvoza robe”, piše BBC.

Također, Ministarstvo ekonomije Ruske Federacije objavilo je podatke koji pokazuju kako je godišnja inflacija skočila 14,5% zaključno s 18. martom što predstavlja i najveći procenat još od 2015. godine.

“Državna služba za statistiku saopštila je da je cijena šećera porasla za čak 37,1% u pojedinim regijama zemlje, a u prosjeku se taj rast kretao oko 14%”, podaci su agencije.

Kada je riječ o drugim namirnicama, ističe se kako je cijena luka doživjela također veliki rast, čak 13,7% u cijeloj zemlji, a u nekim područjima i do 40,4%.

U međuvremenu, u Rusiji je i cijena pelena skočila za 4,4%, crnog čaja za 4%, a toalet papira za 3%.

“Cijene su veće zbog slabije vrijednosti rublje. Sve što Rusija uvozi je eksponencijalno skuplje zbog toga”, rekao je analitičar Stephen Innes.

Prethodni članakUkrajina tvrdi da je Moskva naredila nasilno odvođenje civila iz Mariupolja u Rusiju
Naredni članakSjeverna Makedonija izbacila Italiju iz baraža za SP

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime