Naslovnica Vijesti Indija namjerava kupiti rusku naftu po povoljnim cijenama

Indija namjerava kupiti rusku naftu po povoljnim cijenama

Indija namjerava kupiti rusku naftu po povoljnim cijenama
Indija namjerava kupiti rusku naftu po povoljnim cijenama

Usljed zapadnih sankcija Rusiji, indijske vlasti razmatraju kupovinu ruske sirove nafte i druge robe po sniženim cijenama zamjenom rupija za rublju.

Indija uvozi 80% od svojih ukupnih potreba za naftom, a samo 2% do 3% od toga dolazi iz Rusije. No, kako su cijene nafte porasle za 40% u proteklih nekoliko mjeseci, vlada traži način kako da poveća uvoz iz Rusije ukoliko će to značiti niži račun za energiju.

“Rusija nudi naftu i druge proizvode po velikim sniženjima. Bili bismo sretni sve to kupiti. Imamo problema sa tankerima i skladištenjem koje moramo riješiti prije toga. Jednom kada to napravimo, prihvatit ćemo ponudu”, izjavio je zvaničnik vlade Indije, prenosi Reuters.

Međunarodni trgovci izbjegavaju trgovinu ruskom naftom kako se ne bi našli pod sankcijama ali izgleda da to neće spriječiti Indiju koja već radi na uspostavi mehanizma razmjene rupije za rublju kako bi se omogućilo plaćanje.

Rusija je zamolila sve “prijateljske nacije” da nastave održavati trgovinske i investicijske odnose. Indija ima dugogodišnje odbrambene veze sa Rusijom i nije glasala za osudu invazije na Ukrajinu u UN-u ali jeste pozvala na prekid nasilja.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime