Naslovnica Vijesti BiH Kongresmeni osudili poteze NSRS: Milorad Dodik je bio i bit će osuđivan

Kongresmeni osudili poteze NSRS: Milorad Dodik je bio i bit će osuđivan

Milorad Dodik
Milorad Dodik

Članovi američkog Kongresa izrazili su zabrinutost zbog poteza člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u odgovoru na pismo u kojem ih je Samir Bečić, ugledni fitnes trener koji živi i radi u Hjustonu, pozvao da pomognu u rješavanju krize u Bosni i Hercegovini.

Članica američkog Kongresa iz savezne države Missouri, Ann Wagner, navela je da je ponosna što predstavlja najveću populaciju Bosanaca u SAD, te da su Bosanci postali “vitalni članovi” zajednica grada St. Louisa.

– Danas, produbljivanje podjela u Bosni, podstaknuto bezobzirnim prijetnjama secesijom od političara bosanskih Srba poput Milorada Dodika, predstavlja možda najveću prijetnju stabilnosti na Balkanu. Izuzetno me zabrinjava kada vidim nacionaliste bosanskih Srba, u koordinaciji sa nemilosrdnim Putinovim režimom, kako rade na poništavanju napretka koji je Bosna postigla u proteklih nekoliko godina – napisala je Vagner.

Ona je podcrtala da ne može ni zamisliti bol koju Bosanci osjećaju kada Dodik negira genocid počinjen u Srebrenici ili kada prijeti raspadom BiH.

– Ovi postupci su uvredljivi za one koji su izgubili svoje voljene u bosanskom ratu i veoma su opasni za budućnost BiH kao jedinstvene, multietničke države – napisala je Vagner.

Vagner je navela da je 28. oktobra prošle godine pitala zvaničnike State Departmenta tokom saslušanja u Domu Komiteta za vanjske poslove o planovima Bajdenove administracije da upotrijebi sankcije kao odgovor na “provokacije” srpskih političkih predstavnika u BiH te da je zadovoljna što su SAD uvele takve sankcije.

– Kao član Kongresa, nastavit ću se boriti da osiguram da SAD neće tolerisati akcije koje ugrožavaju stabilnost i prosperitet Bosne. Uvijek ću biti solidarna sa bosanskom zajednicom i učinit ću sve što je u mojoj moći da se ne ponove gnusne i grozne radnje koje su izazvale rat u BiH – dodala je ona.

Član Kongresa Pete Sessions je u svom odgovoru Bečiću naveo da su SAD veliki prijatelj BiH.

– Želim da vas pohvalim za vašu posvećenost Gradu Hjustonu i vašu promociju onih američkih vrijednosti do kojih tako jako držimo. U BiH će SAD uvijek podržavati te vrijednosti slobode svim srcem – napisao je on.

On navodi da su nakon rata u BiH, SAD i njeni saveznici, uključujući Evropsku uniju, priznali teritorijalni integritet i suverenitet BiH Dejtonskim sporazumom.

– Ništa neće promijeniti tu činjenicu i mi smo uz vas. Milorad Dodik je bio i bit će osuđivan zbog svojih koruptivnih radnji i misije delegitimizacije Dejtonskog sporazuma – napisao je Sessions, te podsjetio da je podsekretar američkog ministra trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson u januaru prepoznao opasne odluke ovog člana Predsjedništva BiH.

– Mi u Vašingtonu se sjećamo razornih jugoslovenskih ratova i njihove ogromne cijene u ljudskim životima. Učiniti ćemo sve što je potrebno da se ovakva tragedija izbjegne. Stoga ću iz svog ureda poslati pismo Sekretaru Blinkenu, zamjeniku pomoćnika državnog sekretara Gabrielu Escobar i obavijestiti ih o našoj podršci Dejtonskom sporazumu – napisao je on.

Član Kongresa Troy E. Nehls je odgovorio da su mnogi izrazili duboku zabrinutost zbog situacije u BiH.

– Mnogi tvrde da SAD ponovo moraju uskočiti kako bi zaustavile napore Milorada Dodika da uspostavi vojsku Republike Srpske i njegove pokušaje secesije. Budite sigurni da ću vaše stavove imati na umu kada Kongres bude razmatrao buduće političke opcije – napisao je on.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime