Naslovnica Vijesti Svijet Najveća akcija dosad: Izrael napada Gazu s kopna, iz zraka i s...

Najveća akcija dosad: Izrael napada Gazu s kopna, iz zraka i s mora

Izrael je pokrenuo dosad najveću kampanju bombardovanja Gaze, angažirajući kopnene, zračne i pomorske snage, javio je BBC. Izraelska vojska saopćila je da je operacija osmišljena kako bi uništila mrežu tunela koje su koristili palestinski militanti.

Reporter BBC-a iz Gaze rekao je da je došlo do jakog granatiranja u kojem su učestvovali vojni čamci, borbeni avioni i helikopteri. Noćno nebo iznad grada Gaze bilo je osvijetljeno eksplozijama.

Zbog straha od izraelske invazije palestinske porodice koje žive u blizini granice su pobjegle. To se dogodilo nakon što je izraelska vojska (IDF) objavila da “kopenene snage napadaju pojas Gaze”. Vojni glasnogovornik kasnije je rekao da nijedan vojnik nije ušao u Gazu. Kopnene snage jesu angažirane ali nisu prešle granicu.

U međuvremenu je Hamas u četvrtak navečer na Izrael ispalio još oko 55 raketa. U izraelskim napadima u Gazi do sada je stradalo najmanje 109 ljudi, uključujući 28 djece i 15 žena, izvijestilo je u četvrtak palestinsko Ministarstvo zdravlja sa sjedištem u Gazi.

Najmanje 621 osoba zadobila je povrede kao rezultat izraelskih zračnih napada ove sedmice, dodalo je Ministarstvo zdravstva. S druge strane, od ponedjeljka je sedam Izraelaca ubijeno, a više od 200 povrijeđeno, prema podacima izraelske vojske.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime