Naslovnica Vijesti BiH Nasilnik iz Prijedora Renato Marjanović optužen za pokušaj ubistva više osoba

Nasilnik iz Prijedora Renato Marjanović optužen za pokušaj ubistva više osoba

renato marjanović

Renato Marjanović je optužen za pokušaj ubistva više osoba od strane Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru(32). Iz tog grada kojom se tereti za pokušaj teškog ubistva više osoba u kafe baru “4WD”, te nedozvoljeno posjedovanje oružja.

Renato Marjanović se tereti da je 6. marta ove godine iz automobila Opel Corsa izrešetao kafić, u kojem se u tom trenutku nalazio više osoba. Prema vratima i šajbama kafića ispalio je 29 metaka iz automatske puške M-70, kalibra 7,62 mm. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju i pukom srećom niko nije pogođen.

Ispalio 29 hitaca u izlog objekta

U optužnici se navodi da se zločin dogodio oko 20.20 časova. Motiv oružanog napada bila je Marjanovićeva svađa sa Draženkom Bilbijom, Draganom Rodićem i Gordanom Mrđa, koja se odigra u i ispred kafe bara “4WD”. Nakon svađe Marjanović je Corsom došao do kafića i sa vozačevog sjedišta otvorio vatru u namjeri da, kako se navodi u opužnici, ubije Bilbiju, Rodića i Mrđu, kao i Slobodana Šarengaću, Radislava Matijaša, Merimu Kaurin, Jelenu Mirčić, Dragana Dragojevića, Đorđa Starčevića i Nikolinu Balaban, koji su se nalazili u kafiću.

– Znajući da se navedena lica nalaze u objektu Marjanović je iz automatske puške M-70 ispalio 29 hitaca u vrata i izlog ugostiteljskog objekta. Osam metaka završilo je u unutrašnjosti objekta pa je optuženi, smatrajući da je navedene osobe lišio života pobjegao – navodi se u optužnici.

Renato Marjanović je nakon zločina pobjegao u Banju Luku, gdje je na osnovu potjernice i uhapšen dva dana kasnije.

Osim pokušaja ubistva više osoba, na teret mu se stavlja i krivično djelo nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja, jer je nelagalno posjedovao pušku iz koje je pucao. Optužnicu je potvrdio Okružni sud u Prijedoru, koji je Marjanoviću produžio mjeru pritvora do izricanja prvostepene presude.

Maltretirao sugrađanina

Renato Marjanović je poznat kao višestruki prestupnik. Policija mu je u januaru oduzela Volkswagen Touran nakon što je utvrđeno da za neplaćene kazne duguje čak 15.885 maraka. U vozilu je tada otkrivena i poluatuomatska puška M59/66 kalibra 7,62 milimetra, bajonet za vojnu pušku, ručna bomba M-75 i 26 puščanih metaka.

Renato Marjanović u žižu javosti je dospio u martu 2019. godine kada je na otpadu sekundarnih sirovina maltretirao i vrijeđao sugrađanina bošnjačke nacionalnosti, koga je uz prijetnje, davljenje i udarce natjerao da s prikolice skine naljepnicu sa grbom BiH. Snimak torture objavio je na svom Facebook profilu nakon čega je uhapšen zbog izazivanja i podsticanja nasilja i mržnje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime