Naslovnica Vijesti Svijet Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji: Kilogram banana košta 45 dolara, zemlji prijeti...

Nestašica hrane u Sjevernoj Koreji: Kilogram banana košta 45 dolara, zemlji prijeti velika glad !!

nestašica hrane

Pjongjang — Sjevernokorejski lider Kim Džong-Un sada je i zvanično priznao da njegovom zemljom počinje da vlada velika nestašica hrane.

“Situacija postaje vrlo napeta”, rekao je Kim na sastanku održanom u centralnom odboru Radničke stranke u Pjongjangu, prenosi BBC.

Kim Džong-Un je takođe izvjestio da sjevernokorejski poljoprivredni sektor “nije uspio da ispuni svoje ciljeve” – u državi, naime, vlada nestašica hrane, prvenstveno žita, za šta Kim krivi tajfun koji je lani poharao zemlju, uzrokovao poplave i uništio usjeve.

Prema nekim informacijama, cijene hrane enormno su porasle u Sjevernoj Koreji, pa tako, na primjer, kilogram banana sada košta 45 dolara, prenosi Jutarnji list.

Podsjećanja radi, Sjeverna Koreja zatvorila je svoje granice kako bi zaustavila širenje zaraze kovidom 19. Trgovina s Kinom zbog toga je drastično pala, a Sjeverna Koreja se za hranu, đubrivo i gorivo oslanja upravo na Kinu. Osim toga, država se suočava i sa brojnim međunarodnim sankcijama, koje su im nametnute zbog njhovih nuklearnih programa. Upravo su to razlozi zbog kojih se pojavila velika nestašica hrane.

Na sastanku u centralnom odboru Radničke partije, Kim Džong-Un je rekao i da je nacionalna industrijska proizvodnja porasla za četvrtinu u odnosu na isto razdoblje lani.

Sjevernokorejski lider je u aprilu ove godine pozvao na još jedan tzv. “mukotrpan marš” protiv ekonomskih poteškoća, a aktuelnu situaciju u zemlji uporedio je sa velikom gladi devedesetih. Ukupan broj Sjevernokorejaca koji su u to vrijeme umrli od gladi nije poznat, ali procjenjuje se da je preminulo čak tri miliona ljudi.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime