Naslovnica Vijesti PRIRODNI SJAJ KOŽE: Evo kako ga postići uz pomoć ovih 5 namirnica

PRIRODNI SJAJ KOŽE: Evo kako ga postići uz pomoć ovih 5 namirnica

prirodni sjaj kože

Ko ne bi želio imati prirodni sjaj kože koji vas čini mlađom i ljepšom ?

Bobičasto voće dobro je za vašu kožu jer je bogato antioksidantima i tako vas može zaštititi od pigmentacije. Zbog papaje vaša koža će prirodno sjajiti, a paradajz će oživjeti blijedu i umornu kožu.

Izreka ‘prava ljepota dolazi iznutra’ je stvarno tačna, a to se najbolje vidi po hrani koju jedemo. Zdrava prehrana odražava se na našoj koži lica. Ako želite doista glatku, sjajnu i elastičnu pobrinite se za pravilnu prehranu.

Vježbe za lice koje pomlađuju Osim prehrane, na važu kožu odrazit će se i nedostatak vode i sna, tako da morate i na to pripaziti. Zbog takvih faktora vaša koža može izgledati umorno i blijedo.

Kreme i serumi za kožu su učinkoviti, ali samo do određene granice. Ono što jedete utiče na vaše cjelokupno zdravlje i kožu. Hranjiva i zdrava hrana koja sadrži puno vitamina i minerala neophodna je za vašu kožu i da bi se postigao prirodni sjaj kože. Što manje pažnje posvećujete vlastitoj prehrani imat ćete više problema s kožom – suha koža, prerano starenje, bore.

Većina stručnjaka kaže kako je uravnotežena prehrana, odnosno princip svega po malo, pravi put do sjajne kože. Pijenje puno vode, odmor i hrana uticat će na prirodni sjaj kože. Ove namirnice njeguju kožu iznutra:

1. Bobice

prirodni sjaj kože

Bilo koje bobičasto voće dobro je za vašu kožu. Ono je bogato antioksidantima i tako vas može zaštititi od pigmentacije. Bobice održavaju vašu kožu čvrstom, sjajnom i mladom. Slobodni radikali oštećuju membranu i ćelije kože, a može doći i do oštećenja ćelijske DNA. Antioksidansi i druge fitohemikalije štite stanice, pa je automatski manji rizik od oštećenja.

A kada stanice štitite od oštećenja, također im pružate zaštitu od preranog starenja, prenosi 24sata.hr. Borovnice su pune antioksidansa, koji pomažu u obnavljanju strukture stanica, te ujedno i usporavaju proces starenja kože. Iako su borovnice dostupne u svježem stanju tijekom vrlo kratkog perioda, mogu se nabaviti smrznute tokom cijele godine, a možete ih jesti same, a i kao dodatak voćnim salatama, smoothieju, desertima ili shakeovima. Da biste iskoristili maksimum njihove nutritivne vrijednosti, jedite ih sirove.

Evo šta jedu najzdraviji ljudi na svijetu: Žive preko 100 godina, ne znaju za rak

2. Papaja

prirodni sjaj kože

Papaja kada se jede sirova ili se nanese na lice, daje najbolje rezultate vašoj koži. Zbog papaje vaša koža će prirodno sjajiti. Također će očistiti sve tamne mrlje. Enzim papain, prirodni je sastojak svih papaja. Međutim najveće su količine zabilježene u još nedozrelim voćkama. Papain u velikoj mjeri pomaže u probavljanju proteinske hrane.

Nedavno je japansko istraživanje pokazalo da papajini pripravci imaju antioksidativno djelovanje te da liječe sluznicu. Papain naime poboljšava zacjeljivanje rana pa je stoga vrlo koristan za kožu. Papaja također sadrži vitamin C, koji pomaže u vraćanju elastičnost kože i proizvodnji kolagena koji je zaslužan za elastičnost kože.

3. Sjemenke suncokreta

prirodni sjaj kože

Sve vrste sjemenki i orašastih plodova izvrsne su za vašu kožu, a suncokretove posebice. One su poput čarobnog napitka koji pomaže u zdravoj proizvodnji kolagena, a antioksidanti pomažu u zaštiti vaše kože od oštećenja od sunca i drugih toksina u okolišu. Suncokretove sjemenke možete svakodnevno grickati ili ih možete jesti za doručak s voćem i žitaricama.

Ovako izgleda koža izložena suncu i koža zaštićena od sunca: Razlika je NEVJEROVATNA 🌞

4. Paradajz

prirodni sjaj kože
Antioksidansi u paradajzu potiču prirodni sjaj kože.

Ako želite oživjeti blijedu i umornu kožu ili ukloniti preplanuli ten, konzumirajte paradajz. Pomaže i nanošenje paradajza na lice. Ona izvrsno pomlađuje vašu kožu, čini je mekom i sjajnom. Također pomaže i kod pora. Antioksidansi u paradajzu pogoduju masnoj koži, jer smanjuju lučenje sebuma u području T-zone i zatvaraju pore, podstiču prirodni sjaj kože.

Što je “skin fasting” i trebate li ga isprobati

5. Banana

prirodni sjaj kože

BANANE: Užina prepuna dobrih vitamina i minerala

Za mladu, svježu i zdravu kožu banane su superhrana. Sadrže vitamine A, B i E koji su izvrsni za vašu kožu i pomažu u procesu starenja, čineći vašu kožu čvrstom, mladom i sjajnom iznutra. Ovo voće će hraniti i revitalizirati suhu kožu, kao i zagladiti grubu i staru kožu. Jedite banane u ograničenim količinama jer su izrazito bogate šećerima pa podiže inzulin, ali u preparatima za njegu kože koristite ih uvijek kada osjetite da vam je koža suha i željna intenzivne njege, piše Pink Villa. 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime