Naslovnica Novo Rusija uvela sankcije američkim zvaničnicima

Rusija uvela sankcije američkim zvaničnicima

Rusija uvela sankcije američkim zvaničnicima
Rusija uvela sankcije američkim zvaničnicima

Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije saopćilo je kako će Rusija od danas uvesti niz sankcija protiv američkih zvaničnika kao odgovor na sankcije Zapada ovoj državi.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije stoji kako Rusija uvodi tzv. paket “ličnih sankcija” američkim zvaničnicima, a na listi se našlo i ime predsjednika SAD-a.

“U odgovoru na niz sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak ruskih zvaničnika u Sjedinjene Američke Države, od 15. marta na ruskoj listi sankcionisanih naći će se američki predsjednik Joe Biden, državni sekretar Antony Blinken te ministar odbrane Lloyd Austin”, ističe su u objavi ministarstva.

Osim Bidena, Austina i Blinkena, na listi se našao i niz drugih zvaničnika i to:

  • direktor CIA-e William Burns
  • pomoćnik predsjednika Jake Sullivan
  • glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki
  • direktorica Agencije za međunarodni razvoj Samantha Power
  • sin američkom predsjednika Hunter Biden
  • bivša državna sekretarka Hillary Clinton

Također, lista obuhvata i prvog zamjenika ministra finansija, predsjednika Upravnog odbora Export – Import banke, zamjenicu pomoćnika predsjednika za nacionalnu sigurnost, te predsjedavajućeg Zajedničkog načelnika štabova.

U objašnjenju ove odluke, Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije ističe kako su mjere donesene u skladu s reciprocitetom.

“Ove osobe će se naći na tzv. ‘stop listi’ na osnovu reciprociteta i mjera koje su donijele Sjedinjene Američke Države”, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime