Naslovnica Vijesti SARAJEVO: Restriktivnije mjere za ulazak u BiH!?

SARAJEVO: Restriktivnije mjere za ulazak u BiH!?

Hoće li dijaspora moći za godišnji odmor u BiH?!

Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio je zahtjev Odbora za zdravstvo da Predstavnički dom inicira Vijeću ministara Bosne i Hercegovine uvođenje obaveznog negativnog PCR testa za one koji ulaze u BiH preko državne granice ili potvrde o preležanom COVID-u ili, pak, potvrde o obavljenoj dvostrukoj vakcinaciji.

Ekonomisti se nadaju da ovaj potez neće zaustaviti dolazak dijaspore u Bosnu I hercegovinu koja koja je ključna za domaću ekonomiju.

Jedno je sigurno, naglašavaju, i naša dijaspora prolazi kroz težak period, neki od njih su takođe ostali bez posla, nekima su prihodi smanjeni, što se jasno vidjelo i prošle godine na pristiglim novčanim doznakama.

Tako podaci Centralne banke BiH pokazuju da su u prvom kvartalu 2020. godine novčane doznake iznosile 637 miliona KM, što je za tri posto ili 19 milijuna KM manje nego u istom razdoblju 2019. U drugom kvartalu 2020. bilo je još gore; dijaspora je u BiH poslala 554 miliona KM, što je, u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, manje za čak 201 miliona KM. To praktično znači da je od aprila do kraja jula građanima BiH od njihovih rođaka i prijatelja dnevno, u prosjeku, stizalo oko 2 miliona KM manje.

Nadalje, ne treba zaboraviti ni novac koji uđe u zemlju putem “neformalnih” novčanih transfera ili “iz ruke u ruku”, prilikom dolaska dijaspore u Bosnu i Hercegovinu, a kojiih je prošle godine bilo znatno manje. Procjenjuje se da ti iznosi dostižu brojke onog registrovanog u platnom prometu, a služe uglavnom za plaćanje računa, kupovinu hrane i ostale troškove u domaćinstvima, dok se rijetko koriste za ulaganja u neki biznis.

Na kraju pogledajte i iznos sredstava koja su proteklih godina ulazila u BiH legalnim tokovima, samo posredstvom doznaka iz inostranstva:

xPortal - SARAJEVO: Restriktivnije mjere za ulazak u BiH!?

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime