Naslovnica Vijesti BiH BiH konačno dobila serum protiv zmijskog otrova 🐍

BiH konačno dobila serum protiv zmijskog otrova 🐍

serum protiv zmijskog otrova

U Bosnu i Hercegovinu će doći serum protiv zmijskog otrova u određenim količinama kojeg će dobiti od Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” iz Beograda, potvrđeno je za Srnu u Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva su naveli da je jučer održan online sastanak na kojem su, osim predstavnika ovog ministarstva, bili prisutni i predstavnici Instituta “Torlak”, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Serum protiv zmijskog otrova trenutno nije dostupan u zdravstvenim ustanovama na području cijele BiH. Do nedostatka seruma dovodi i činjenica da je skup, a kratkog roka trajanja.

Za proizvodnju seruma se koristi otrov zmije poskok, koja je zaštićena životinja i u BiH i u Crnoj Gori. 

U posljednje vrijeme svjedočimo da se u Sarajevu pojavljuje sve više zmija u urbanim dijelovima grada zbog toplog vremena, no one uglavnom nisu otrovnice.

serum protiv zmijskog otrova
Na prostorima BiH, a ujedno i u Evropi, poskok je najopasnija zmija i vodi u sigurnu smrt ukoliko “ujede kako treba”, nakon njega crnostrig i žutokrug čiji je ubod jednak ubodu pčele i ne ostavlja trajne posljedice.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime