Naslovnica Vijesti Regija Šta donosi novi non-pejper:Za Kosovo specijalni status u okviru Srbije na 99...

Šta donosi novi non-pejper:Za Kosovo specijalni status u okviru Srbije na 99 godina, Albancima – srpsko državljanstvo!

Autori navodnog dokumenta, koji citira njemački list Cuerst, nisu poznati. Predlaže se da na Kosovu i u Srbiji u aprilu 2022. budu održani zajednički izbori. Sve je u skladu s Rezolucijom 1244.

Nakon navodnog slovenačkog, potom i francusko-njemačkog, pojavio se još jedan non-pejper koji se bavi rješavanjem kosovskog pitanja! Naime, njemački magazin Cuerst (Zuerst) objavio je da postoji novi non-pejper u vezi sa Kosovom, koji predviđa da južna srpska pokrajina dobije specijalni status u okviru Srbije na 99 godina.

– Pojavio se novi takozvani non-pejper. Ponovo nisu poznati autori, a dokument, u koji je redakcija imala uvid, sadrži 16 tačaka i predstavlja mali diplomatski podvig jer ne krši ni u jednoj tački Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244 – ističe Cuerst.

xPortal - Šta donosi novi non-pejper:Za Kosovo specijalni status u okviru Srbije na 99 godina, Albancima - srpsko državljanstvo!

Taj non-pejper predlaže, kako se navodi, da svi građani Kosova, a posebno se pominje 873.000 kosovskih Albanaca, treba da dobiju državljanstvo Republike Srbije. Takođe se predlaže da na Kosovu i u Srbiji u aprilu iduće godine budu održani zajednički izbori, i to na svim nivoima. U non-pejperu se navodi da bi izabrani guverner Kosova trebalo da bude i zamjenik predsjednika Narodne skupštine Srbije, piše Cuerst, koji se povezuje sa njemačkom desnicom. Uz to, na 99 godina Beograd mora garantovati specijalni status za pokrajinu Kosovo. Promet robe između Kosova i Srbije ponovo bi trebalo da se podstakne, a obezbjeđivanje spoljnih granica preuzeli bi službenici Kosova i Srbije zajedno.

Kako se tvrdi, ambasador Srbije pri UN, prema ovom non-pejperu, trebalo bi da ima zamenika određenog od prištinskih vlasti.

Ovaj novi dokument, prema Cuerstu, razlikuje se od ostalih predloga time što bi mogao stvarno da oživi debatu o budućnosti i među kosovskim Albancima. Novi non-pejper predviđa Kosovo kao pokrajinu u sastavu Srbije, ali, što je novo, dodaje magazin, prijedlog je da postoji neka vrsta partnerstva između Beograda i Prištine.

Realizaciju ovakvog rješenja, smatra magazin, mogle bi da miniraju SAD, jer bi mirni dogovor Beograda i Prištine značio potiskivanje SAD sa Balkana.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime