Naslovnica Vijesti Svijet Tajvan se sprema za vojni sukob s Kinom: “Invazija na Tajvan mogla...

Tajvan se sprema za vojni sukob s Kinom: “Invazija na Tajvan mogla bi se dogoditi uskoro”

tajvan

KINESKO zastrašivanje Tajvana vojnom silom pokazuje da se otok Tajvan treba pripremiti za mogući vojni sukob, rekao je tajvanski ministar vanjskih poslova Joseph Wu u ekskluzivnom intervjuu za CNN.

Upozorenje je uslijedilo sedam dana nakon što je kinesko ratno zrakoplovstvo poslalo 28 vojnih aviona, među kojima su bili lovci i bombarderi koji mogu nositi nuklearno oružje, u zračni prostor Tajvana. Radi se o najvećem takvom incidentu otkad je protuzračna obrana Tajvana uvela tzv. zone identifikacije prošle godine.

Iako ovaj potez ne predstavlja kršenje međunarodnog prava, smatra se da je kineska vojska time željela demonstrirati svoju vojnu nadmoć.

“Mi kao odgovorne osobe u Tajvanu ne možemo riskirati, moramo biti spremni”, rekao je Wu za CNN u srijedu u Taipeiju. “Kad kineska vlada kaže da se neće odreći upotrebe sile i kad provodi vojne vježbe oko Tajvana, mi biramo vjerovati da se radi o stvarnoj prijetnji”, rekao je.

Kina: Wu je tvrdoglavi separatist, kaznit ćemo sve zagovornike “tajvanske neovisnosti”

Wu, koji je ministar vanjskih poslova Tajvana od 2018. godine, Peking je u svibnju optužio da je “tvrdoglavi separatist” nakon njegove izjave da će se Tajvan boriti “do zadnjeg dana” ako ga napadne Kina.

“Zaustavljanje ‘tajvanske neovisnosti’ nužan je uvjet za održavanje mirnih odnosa”, rekla je Zhu Fenglian, glasnogovornica kineskog ureda za Tajvan. “Joseph Wu više je puta bahato provocirao ‘tajvanskom neovisnošću’… Poduzet ćemo sve potrebne mjere da takvi žestoki zagovornici “tajvanske neovisnosti” budu strogo kažnjeni, u skladu sa zakonom”, navela je.

Kao odgovor, Wu je CNN-u rekao da mu je čast biti na meti komunističkih vlasti u Pekingu. “Autoritarizam ne može tolerirati istinu. Ako nastave govoriti da me žele progoniti do kraja života, to me zapravo ne brine”, rekao je.

Wu: Tajvan želi status quo i mir s Kinom

Wu je za CNN istaknuo da tajvansko stanovništvo želi zadržati status quo: demokratski izabranog predsjednika i parlament, zasebnu vojsku i ovlast za izdavanje vlastitih viza i putovnica.

“Status quo uključuje Tajvan kojim ne upravlja Narodna Republika Kina“, rekao je.

Wu je također naglasio da je Taipei spreman raditi na postizanju mira s Kinom te je pozvao kineske čelnike da zajednički teže održivom i mirnom suživotu.

“Mislim da je zajednička odgovornost Tajvana i Kine da grade miran i građanski odnos, kao i da se održi dijalog”, rekao je Wu.

“Ljudi ovdje na Tajvanu žele mir, a to je ono što želi i vlada Tajvana”, rekao je. “A, osim mira, mi također želimo dijalog Tajvana i Kine. Ali, naravno, za tango je potrebno dvoje”, rekao je Wu.

Zašto Kina inzistira na incidentima s Tajvanom?

Tajvan nije međunarodno priznat, a Kina ga formalno smatra svojom odmetnutom 23. provincijom te inzistira na tome da se, prije ili kasnije, mora vratiti pod njen suverenitet. Dapače, kineski predsjednik Xi Jinping, pod kojim je Kina zauzela mnogo agresivniju pozu na svjetskoj pozornici nego ranije, obećao je da Tajvan nikad neće postati službeno neovisan, pa i pod cijenu prisilnog vraćanja otoka pod vlast Pekinga.

Stoga se SAD boje da neće više moći odvraćati Kinu od nasilnog zauzimanja Tajvana, kao što su to posljednjih 70 godina uspješno radile kombinacijom proračunate diplomacije i vojne nadmoći. Naime, Kina cijelo vrijeme, otkad je gubitnička nacionalistička strana u građanskom ratu našla utočište na Tajvanu 1949., inzistira na tome da postoji samo jedna Kina i da Tajvan nije prava država. SAD se službeno cijelo vrijeme slaže s doktrinom “jedne Kine”, dok u praksi osigurava opstanak druge Kine, odnosno Tajvana, štiteći ga od kineske agresije.

Američki admiral: Invazija na Tajvan mogla bi se dogoditi u sljedećih šest godina

No da se situacija dramatično mijenja potvrdio je i američki admiral Phil Davidson, aktualni zapovjednik indopacifičkog zapovjedništva, kad je na saslušanju u ožujku u Kongresu upozorio da bi se kineska invazija na Tajvan mogla dogoditi “u sljedećih deset godina, zapravo u sljedećih šest godina”.

I američka vojska je ranije ovog mjeseca upozorila da Kina vjerojatno ubrzava svoj plan za preuzimanje kontrole nad Tajvanom.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime