Naslovnica Vijesti U Tuzlanskom kantonu se za sat vremena 600 građana prijavilo za vakcinisanje...

U Tuzlanskom kantonu se za sat vremena 600 građana prijavilo za vakcinisanje protiv korone

Web platforma koja olakšava proces prijavljivanja građana sa područja Tuzlanskog kantona za vakcinaciju protiv koronavirusa puštena je danas u rad. U prvih sat vremena čak 600 građana se prijavilo za vakcinaciju.

Prijava za vakcinaciju potem online platforme obuhvata obavezan unos imena, prezimena, matičnog broja i broja telefona uz opciju unosa e-mail adrese. Nakon unosa podataka prijavljena osoba dobija obavijest putem viber aplikacije ili SMS-a da je registracija za vakcinaciju uspješno obavljena.

“Ova platforma je zamišljena kao pomoć i veoma bitan alat u prijavljivanju što većeg broja stanovnika TK za vakcinaciju protiv COVID-19 i služi kao jedan olakšani mehanizam”, kazao je ministar zdravstva TK Božo Jurić, naglasivši da je prijava omogućena ne samo osiguranim osobama, nego i neosiguranim koji su nastanjeni na teritoriju TK.

Osobe sa zdravstvenim osiguranjem se prijavljuju ovdje, a neosigurane ovdje.

Platforma je rezultat timskog rada Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Zavoda za javno zdravstvo TK, Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla i besplatnom softverskom rješenju firme Berg d.o.o. Sarajevo.

“Već sat vremena nakon što smo aktivirali platformu na našoj web stranici imali smo 600 prijava, bez ikakve promocije”, kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK Majda Sarihodžić.

Ovom je prilikom istaknuto da platforma ne služi samo za prijavu nego i za dalji menadžment prijavljenih aplikanata u toku same vakcinacije i dalje izdavanja dokumentacije o vakcinaciji.

“Ova platforma je povezana sa Zavodom zdravstvenom osiguranja TK na način da se svaka prijava za vakcinaciju prosljeđuje te se provjerava status prijavljenih, a onda se prijavljeni putem aplikacije usmjeravaju odgovarajućim timovima porodične medicine i dobne skupine. Timovi porodične medicine će onda pozivati prijavljene u zavosnosti od toga kojoj grupi prioriteta pripadaju”, rekao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK Denis Husić.

Budući da pojedini građani ne koriste on line alate i ne služe se računarskom tehnologijom omogućena je i prijava na druge načine, telefonskim putem ili putem timova porodične medicine.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime