Naslovnica Vijesti BiH U Tuzli danas obilježavanje 26. godišnjice zločina na Kapiji

U Tuzli danas obilježavanje 26. godišnjice zločina na Kapiji

Tuzla

U Tuzli će danas biti obilježena 26. godišnjica zločina na Kapiji, koji se desio 25. maja 1995. godine, kada je od granate ispaljene sa položaja Vojske RS na Ozrenu ubijen 71 građanin Tuzle, a više od ih je 150 ranjeno.

Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 23 godine. Masakr na Kapij poznat i kao zločin nad tuzlanskom mladošću desio se na današnji dan u 20.55 sati. Najmlađa žrtva je imala svega tri godine.

Tuzla

Tuzla

Tuzla

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji pravosnažno je na 20 godina osuđen general bivše Vojske Republike Srpske (VRS) Novak Đukić, koji je u vrijeme masakra bio zapovjednik Taktičke grupe Ozren i koji se nalazi u Srbiji.

U znak sjećanja na tragediju i stradanja civila 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kao i na sve civilne žrtve rata u Tuzli i Bosni i Hercegovini, Opcinsko vijeće Tuzle je 2003. godine donijelo Odluku o komemorativnom obilježavanju 25. maja na području Tuzle.

Prema protokolu, u 11 sati roditelji ubijenih, predstavnici gradske i kantonalne vlasti te članovi udruženja položit će cvijeće u Aleji mladosti. Nakon toga je planiran komemorativni skup na Kapiji, a u 20 sati i 55 minuta oglasit će se sirena za uzbunu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime