Naslovnica Novo Zelenski: Situacija u Borodjanki je mnogo gora nego u Buči

Zelenski: Situacija u Borodjanki je mnogo gora nego u Buči

Zelenski: Situacija u Borodjanki je mnogo gora nego u Buči
Zelenski: Situacija u Borodjanki je mnogo gora nego u Buči

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je situaciju u gradu Borodjanka mnogo gora nego u Buči, mjestu odakle su u svijet nedavno otišle slike masovnih grobnica i ubijenih civila.

Zvaničnici vjeruju da su ruski agresori ubili više od 300 ljudi u Buči, 35 kilometara sjeverozapadno od glavnog grada Kijeva, a oko 50 njih je pogubljeno.

Moskva je negirala da je ciljala civile i kaže da je ukrajinska vlada “montirala” slike tijela u Buči kako bi opravdala dodatne sankcije Moskvi i poremetila mirovne pregovore.

“Počeli su radovi na otkopavanju ruševina u Borodjanki… Tamo je mnogo gore“, rekao je Zelenski kasno sinoć. Grad Borodjanka je od Buče udaljen oko 25 kilometara i potpuno je razoren.

Ranije u četvrtak, glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova rekla je da je već 26 beživotnih tijela pronađeno ispod dvije srušene zgrade u Borodjanki.

“Borodjanka je najgora po razaranjima i po neizvjesnosti oko (broja) žrtava”, rekla je.

Nije rekla da li su vlasti utvrdile uzrok smrti, ali je optužila ruske trupe da su izvršile vazdušne napade na grad. U međuvremenu Rusi su se povukli, a Ukrajinci sada tragaju za nestalim ispod ruševina.

Venediktova je u utorak rekla da će broj žrtava u Borodjanki biti veći nego bilo gdje drugdje.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime