Naslovnica Lifestyle Gastro TIJELO SE BUNI: 5 znakova da previše jedete hljeb, a nisu kilogrami

TIJELO SE BUNI: 5 znakova da previše jedete hljeb, a nisu kilogrami

Dugo se hljeb smatrao glavnim krivcem kada je u pitanju dobijanje kilograma. Iako to nije u potpunosti tačno, i sa ovom namirnicom se može pretjerati.

Hljeb nije problematičan samo zbog kalorija već i zbog prerađenih ugljenih hidrata koji prouzrokuju blage upale u tijelu. One mogu da budu uzrok mnogih zdravstvenih problema, koji uključuju umor i zbunjenost, kao i dekoncentraciju, piše Eat This Not That.

ŽELITE SMRŠATI ? Ovih 12 namirnica trebate jesti za doručak

Studija sprovedena na 1.230 ljudi koji su imali od 70 do 89 godina, pokazala je da su oni koji su jeli najviše hrane bogate ugljenim hidratima, imali najveći rizik od razvoja kognitivnih problema.

Ove signale nam tijelo šalje kada jedemo previše kruha:

1. Uvijek ste gladni

Ako posežete za kruhom kada ste gladni to bi moglo dodatno da pogorša stvari.

„Većina vrsta hljeba su rafinisane i imaju malo nutrijenata. To znači da vaše tijelo ne registruje da ste nešto pojeli i ne osjećate se sito nakon konzumiranja hljeba. Samo vam poraste nivo šećera u krvi zbog čega ste još više gladni”, rekla je nutricionista Šana Husin.

Namirnice koje tope masnoću i održavaju vašu liniju

2. Često vas boli stomak

Iako mnogi misle da je kruh sa vlaknima dobar, nije baš sa svakim tako. U neke vrste hljeba dodaju se vlakna poput inulina i betaglukana koja se povezuju sa bolovima u stomaku, nadutosti i gasovima kada ih previše konzumirate”, kaže nutricionista Rejčl Fajn.

LUBENICA je pravi izvor zdravlja: 5 razloga zbog kojih trebate češće jesti lubenicu

3. Nivo šećera raste

Ako vam nivo šećera u krvi raste do ne baš najzdravijeg nivoa, za to bi mogao da bude odgovoran upravo hljeb.

Konzumiranje previše hljeba, posebno onog prerađenog može da dovede do upalnih procesa u telu, a to može da prouzrokuje insulinsku rezistenciju, stanje koje obično prethodi dijabetesu”, kaže nutricionistica Heder Henks.

4. Visok krvni pritisak

Visok pritisak i konzumiranje hljeba povezaniji su nego što ljudi misle. Prema američkom CDC, čak i konzumiranje umjerene količine hljeba može da prouzrokuje porast krvnog pritiska.Studija iz 2018. godine pokazala je da čak i jedno parče hleba nedeljno može da prouzrokuje rast krvnog pritiska.

5. I naravno, kilogrami

Ako se broj na vagi povećava to bi moglo da znači da ipak malo pretjerujete sa konzumiranjem hljeba, posebno ako jedete onaj od bijelog brašna.

Evo šta jedu najzdraviji ljudi na svijetu: Žive preko 100 godina, ne znaju za rak

“Kada jedete kruh povećava se vjerovatnoća da ćete uz hljeb jesti i druge nezdrave namirnice. To je tako jer se kruh obično kombinuje sa prerađenim mesom i masnim sirevima”, rekla je nutricionista Trista Best.

Prema studiji iz 2014. godine pojedinci koji su jeli dvije ili više porcije kruha dnevno imali su značajno veću šansu da će postati gojazni od onih koji su jeli jednu ili manje porciju kruha nedjeljno.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime