Naslovnica Sport Nogomet Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa

Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa

Ukrajina izborila finale baraža protiv Velsa

Reprezentacija Ukrajine se plasirala u finale baraža za Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon što je u Glasgowu pobijedila selekciju Škotske rezultatom 3:1.

Ukrajinci su večeras napokon odigrali takmičarsku utakmicu budući da je ovaj duel bio prolongiran zbog ruske invazije na Ukrajinu. Zbog svega toga emocije nisu izostale u najavi utakmice, ali tokom čitavog susreta.

Prvu priliku na utakmici imala je Ukrajina već u osmoj minuti kada je Tsigankov iz poluvoleja udario loptu koju je propustio Malinovskij, ali izvadio je to pod prečkom Gordon. Ukrajina je nastavila napadati i u 18. minuti veliku priliku imao je Jaremčuk. Svi su mislili da je ofsajd, ali Jaremčuk je iskoristio to što je zaspala domaća odbrana. Međutim, u jedan na jedan situaciji nije uspio zabiti pored odličnog Gordona koji je čudesno skinuo zicer.

Ipak, Gordonu spasa nije bilo u 33. minuti nakon sjajnog gola Jarmolenka. Pogodio je nogometaš West Hama nakon vrhunske duge lopte iz odbrane i lukavo prebacio nemoćnog Gordona koji ovaj put nije imao nikakve šanse. Ujedno je 1:0 za Ukrajinu bio rezultat prvog poluvremena.

Četiri minute igre u nastavku bile su dovoljne Ukrajini da udvostruči prednost. Ubacio je s desne strane Karavaev, a lopta je na ivici peterca pala tačno na glavu Jaremčuka koji je krasno pogodio kraj nemoćnog Gordona.

Samo tri minute kasnije ponovo je Gordon spasio Škotsku odbranivši udarac Jarmolenka, a Škoti su prvi put opasnije zaprijetili u 67. minuti kada je McGinn promašio čist zicer u petercu. Škotska je uspjela u 79. minuti preko McGregora smanjiti rezultat, ali vremena za preokret nije bilo pa su Ukrajinci mogli početi sa slavljem. Ukrajina je stigla u sudijskoj nadoknadi postaviti konačnih 3:1, a strijelac je bio Dobvik.

Ukrajina će u finalu baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo igrati protiv Velsa koji je još u martu savladao Austriju. Finale baraža se igra u nedjelju.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime