Naslovnica Vijesti BiH uskoro postaje članica Svjetske trgovinske organizacije

BiH uskoro postaje članica Svjetske trgovinske organizacije

Vlasti BiH uskoro bi trebale otkloniti posljednju prepreku kako bi država postala članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). U Vijeću ministara BiH optimistični su kada je riječ o prijemu u izuzetno važnu svjetsku asocijaciju i očekuju da bi to moglo biti u drugoj polovini ove godine.

Odgovarajući na pitanje Dženana Đonlagića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odgovorilo je da su pregovori u završnoj fazi.

Podsjećaju da su otvoreni samo još pregovori s Rusijom i da ta država ne prihvata da uđe u završnu fazu bilateralnih pregovora sve dok se ne riješi pitanje utvrđivanja kvaliteta tečnih naftnih goriva koja se mogu staviti na tržište u BiH.

Naime, ruska strana ima značajne primjedbe na Zakon o naftnim derivatima FBiH i Pravilnik o utvrđivanju kvaliteta tečnih naftnih goriva u FBiH. Njima se predviđa mogućnost plasmana derivata u skladu s BAS EN standardima za dizel gorivo i bezolovni benzin iz 2008. godine, iako su u BiH na snazi standardi BAS EN 590 i BAS EN 228 iz 2018. godine.

Šta radi pregovarački tim

Dakle, osnovni zahtjev Rusije u ovom slučaju je da se minimalan kvalitet goriva koji se može plasirati na tržište BiH utvrdi u skladu s važećim standardima u BiH.

“U cilju rješavanja ovog problema, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je uspostavilo Radnu grupu sa zadatkom da pripremi nacrt nove odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva, čiji rad je u završnoj fazi. Radna grupa je završila posao i nacrt odluke dostavila ministarstvu, koje je pokrenulo procedure usvajanja na Vijeću ministara i očekuje dostavu mišljenja nadležnih institucija. Usvajanje odluke u Vijeću ministara BiH očekuje se u najskorije vrijeme, čime bi se otklonila i posljednja ozbiljna prepreka za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, objasnili su iz Vijeća ministara BiH.

Kako su dodali, paralelno s tim, bh. pregovarački tim radi na reaktiviranju programa završnih aktivnosti u procesu pristupanja ovoj organizaciji.

“U okviru toga, putem Misije BiH pri Ujedinjenim nacijama i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji u Ženevi, kontaktirana je i Misija Rusije u cilju potvrđivanja nastavka bilateralnih pregovora. Također, nedavno je održan razgovor s ambasadorom Paprizovim, predsjedavajućim radne grupe za BiH i gđom Oshikawa, direktoricom STO Odjela za pristupanje. Zaključeno je da je BiH u ovom trenutku ispred svih zemalja u procesu pristupanja WTO-u te da bi ovu činjenicu trebalo iskorisiti da se kompletan proces okonča do održavanja Ministarske konferencije u Kazahstanu”, objašnjavaju iz Vijeća ministara BiH.

Kako dodaju, Sekretarijat WTO-a preuzeo je obavezu da se s tehničkog aspekta unaprijed izvrše sve pripremne radnje za zakazivanje 14. sjednice Radne grupe za BiH odmah nakon okončanja bilateralnih razgovora s Rusijom.

Korist bi trebali imati i proizvođači i potrošači

“Nakon održavanja završne sjednice Radne grupe za BiH slijedi usvajanje odluke o pristupanju od Ministarske konferencije WTO-a, kao najvišeg tijela ove organizacije, a čija sjednica je predviđena za drugu polovinu ove godine”, zaključili su iz Vijeća ministara BiH.

Bosna i Hercegovina je još 1999. godine dobila status posmatrača u ovoj organizaciji.

Korist od članstva bi trebali osjetiti proizvođači, jer će imati lakši pristup stranom trzištu, ali i potrošači koji bi trebali imati pristup kvalitetnijim i raznovrsnijim proizvodima po nižim cijenama.

Istraživanja pokazuju da članstvo u WTO novim državama članicama donosi rast izvoza. Također, članstvo u organizaciji je i jedan od uslova za članstvo u Evropskoj uniji.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime