Naslovnica Novo Kubanci na pragu legalizacije istospolnih brakova

Kubanci na pragu legalizacije istospolnih brakova

Kubanci na pragu legalizacije istospolnih brakova

Kubanci su velikom većinom odobrili homoseksualne brakove i usvajanje na nedjeljnom referendumu koji je podržala vlada koja je također povećala prava žena, saopćila je u ponedjeljak nacionalna izborna komisija.

Više od 3,9 miliona birača glasalo je za ratifikaciju kodeksa (66,9%), dok se 1,95 miliona protivilo ratifikaciji (33%), izjavila je u ponedjeljak predsjednica komisije Alina Balseiro Gutierrez na državnoj televiziji.

“Pravda je izvršena”, napisao je kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel u tvitu.

“Porodični zakonik” od 100 stranica legalizira istospolne brakove i građanske zajednice, dozvoljava istopolnim parovima da usvajaju djecu i promoviše ravnopravno podjelu domaćih prava i odgovornosti između muškaraca i žena.

Preliminarni rezultati izborne komisije pokazali su da je na nedjeljnom referendumu učestvovalo 74% od 8,4 miliona Kubanaca sa pravom glasa.

Ne postoje nezavisni posmatrači kubanskih izbora, iako građani mogu da posmatraju prebrojavanje na svojim mjestima. Činilo se da se raštrkani lokalni izvještaji o prebrojavanju okruga na društvenim mrežama poklapaju sa zvaničnim rezultatima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime