Degustacijski meni Laurent Veyet’s nije za one slabоg srca, ali možda ukazuje na budućnost hranjenja cvejtajuće populacije u svijetu – tu je salata od škampa sa žutim brašnastim crvom, hrskavim insektima na posteljici od povrća i skakavcima prekrivenim čokoladom.
Dok je sunce kupalo otvorene terase restorana u Parizu, Veyet’sova ukrašena jela osvajala su odobravajuće klimanje glavom i žamor zadovoljstva njegove avanturističke klijentele.
– To je idealno jelo za prvake – rekao je pariski kuvar, pripremajući porciju tjestenine napravljene od brašnastog crva, slatkog krompira i sotiranih larvi insekata.
Postoje neki zaista zanimljivi ukusi. Malo ljudi može reći da im se to ne sviđa.
Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) u januaru je ocijenila da je brašnasti crv pogodan za ishranu ljudi i u maju je odobrila njegovu prodaju na tržištu. Agencija je predložila više od desetak drugih aplikacija za prehrambene proizvode na bazi insekata, uključujući cvrčke i skakavce.
Brašnasti crv i insekti uopšte, mogli bi da ponude održiv izvor hrane sa niskom emisijom ugljenika za budućnost. Večerajući sa svoje dvije ćerke, Soela Jari je dala svoju podršku:
Osjećam se kao da sam u tradicionalnom restoranu, osim što je koncept onoga što jedem drugačiji. I iskreno, ukusi su vrlo slični (kao i kod uobičajene hrane).
Ajarina mlada ćerka bila je podjednako pozitivna: Ekološki je prihvatljiva i šta više, dobra je.[bd-related-article]
Veyet’s uzgaja brašnastog crva na licu mjesta, hraneći ih ovsenom kašom i povrćem. Iako brašnasti crv može izgledati kao neprilična crv, u stvari su to larve tamne zlatice, bogate proteinima, mastima i vlaknima.
Svestrani sastojak, brašnasti crv može se koristiti cela u karijima ili salatama ili mlevena za pravljenje brašna za tjestenine, kekse ili hljeb.
– Insekti su hranljivi. Oni nam zaista mogu pomoći da pređemo na zdraviji i održiviji sistem ishrane i hrane – rekao je Stefan De Kirsmaker, portparol za zdravlje i sigurnost hrane u Evropskoj komisiji.
Za Veyet’s je izazov dvojak: osvajanje javnog mnjenja i učenje kako da se ukus insekata podudara sa drugom hranom.
– Morate pronaći prave ukuse, pravu pratnju. Sve to je fascinantno, svaki kuhar će vam reći isto – rekao je.