Naslovnica Ekonomija Inflacija u Turskoj porasla na 83 posto!

Inflacija u Turskoj porasla na 83 posto!

Inflacija u Turskoj porasla na 83 posto!
Inflacija u Turskoj porasla na 83 posto!

Stopa inflacije u Turskoj je porasla na čak 83% i najviša je u posljednjih 24 godine. Najviše su cijene transporta, hrane i nekretnina u odnosu na ostale potrepštine.

Riječ je o zvaničnoj stopi inflacije, ali organizacija imena Grupa za istraživanje inflacije (ENAG) smatra da je stvarna stopa inflacije viša od 186%.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je prošle godine odbacio mogućnost rasta kamatnih stopa kako bi se inflacija ublažila. Smatra da se niskim kamatnim stopama može podstaći ekonomski razvoj. S druge strane, većina centralnih banaka se odlučila na rast kamatnih stopa.

Cijene transporta su više za 117%, dok su cijene hrane i bezalkoholnih pića više za 93%. Erdogan je kamate nazvao “majkom i ocem svakog zla”, a dio njegove ekonomske politike je intervencija na deviznom tržištu.

Prošlogodišnje sniženje kamatne stope sa 19 na 14% za posljedicu je imalo pad vrijednosti lire, što znači da se skuplje plaća uvozna roba. Jedan dolar trenutno iznosi više od 18 lira.

Američka banka JP Morgan je saopćila da Turska ima “nenormalno visoku stopu inflacije usljed ortodoksnih ekonomskih politika”. Erdogan je tokom današnjeg obraćanja građanima poručio da se nada prevazilaženju inflacije.

Bivši glavni ekonomista Centralne banke Turske Hakan Kara je naglasio da zemlja ima najoštriji rast stope inflacije od Drugog svjetskog rata. Ekonomski problemi se dešavaju u trenutku kada Stranka pravde i razvoja (AKP) pokušava opstati kao vladajuća stranka. Za sljedeću godinu su zakazani parlamentarni izbori, prenosi BBC.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime