Naslovnica Ekonomija Upozorenje MMF-a: Trećina svijeta će sljedeću godinu biti u recesiji

Upozorenje MMF-a: Trećina svijeta će sljedeću godinu biti u recesiji

MMF upozorio da će trećina svijeta sljedeću godinu biti u recesiji

Međunarodni monetarni fond poručio je centralnim bankama da “ostanu na kursu” u svojoj borbi protiv inflacije, unatoč upozorenju da će trećina globalne ekonomije sljedeće godine biti u recesiji.

U svom polugodišnjem ažuriranju, MMF je naveo da “najgore tek dolazi”. Upozorili su da je kombinacija rasta troškova života, ruske invazije na Ukrajinu i usporavanje Kine važan faktor iza novog smanjenja rasta.

Pierre-Olivier Gourinchas, MMF-ov ekonomski savjetnik, rekao je da oluja dolazi, ali je inzistirao na tome da centralne banke moraju zadržati svoj “laserski fokus” u borbi protiv inflacije ili riskirati potrebu za još strožim djelovanjem kasnije ako se ukorijene pritisci na rast cijena.

Gourinchas je rekao da je MMF, kao i centralne banke, podcijenio snagu inflatornih pritisaka kada su se prvi put pojavili 2021. godine, ali je rekao da je došlo do “brzog i sinhroniziranog pooštravanja monetarnih uvjeta, uz snažnu aprecijaciju američkog dolara u odnosu na većinu drugih valuta”.

SAD, EU i Velika Britanija izvijestili su da je inflacija dosegla razine kakve nisu iskusili od ranih 1980-ih, a Gourinchas je rekao da su se cjenovni pritisci pokazali “prilično tvrdoglavim”.

“Rizik od pogrešne kalibracije monetarne, fiskalne ili finansijske politike naglo je porastao u vrijeme kada svjetsko gospodarstvo ostaje povijesno krhko, a finansijska tržišta pokazuju znakove stresa,” kazao je Gourinchas.

MMF-ovi polugodišnji izgledi za svjetsku ekonomiju (WEO) procjenjuju da će globalni rast usporiti sa 6% u 2021. na 3,2% ove godine i 2,7% u 2023. godini. Predviđanje za 2022. godinu niže je za 0,4 postotna boda nego prije šest mjeseci, ali nepromijenjeno na ažurirana prognoza napravljena u julu.

Za 2023. godinu rast je smanjen za 0,9 bodova od aprilu i za 0,2 boda od jula. Izgledi za 2023. godine slabiji su za 143 zemlje – što predstavlja 92% globalne proizvodnje, nego što su bili prije šest mjeseci

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime