Naslovnica Lifestyle Psi postaju ljubomorni ukoliko njihovi vlasnici iskazuju naklonost drugim životinjama

Psi postaju ljubomorni ukoliko njihovi vlasnici iskazuju naklonost drugim životinjama

Psi postaju ljubomorni ukoliko njihovi vlasnici iskazuju naklonost drugim životinjama
Psi postaju ljubomorni ukoliko njihovi vlasnici iskazuju naklonost drugim životinjama

Studija sa Univerziteta u Aucklandu, objavljena u časopisu Phycological Science, otkrila je da čak i nešto tako jednostavno kao što je iskazivanje naklonosti prema drugoj životinji može izazvati ljubomoru kod pasa.

Kada je u pitanju briga o psu, većina vlasnika bi učinila sve da njihov četveronožni prijatelj bude sretan i zdrav, ali možda neće shvatiti kako su njihovi postupci negativno utjecali na njihovog ljubimca.

Istraživači su analizirali mogu li psi doživjeti osjećaj ljubomore tako da ih navedu da pomisle da je njihov vlasnik u interakciji s drugom životinjom iza njihovih leđa.

Tim je proučavao kako je 18 pasa reagovalo kada su gledali kako njihov vlasnik komunicira sa psom igračkom koji izgleda realistično, i kada su čuli svog vlasnika kako komunicira s igračkom dok im je pogled blokiran.

Psi su također morali reagirati na društvenu interakciju između svog vlasnika i cilindra od flisa. Pas igračka služio je kao potencijalni rival, dok je cilindar služio kao kontrola.

Studija navodi: “Naši rezultati sugeriraju da su psi pokazivali ljubomorno ponašanje, a ne zavidno. Ovi nalazi također sugeriraju da psi mogu pokazati više od oblika proto-ljubomore, kao što je sugerirano u prošlosti.”

U studiji, psi su selektivno pokazivali ljubomorno ponašanje kao odgovor na skrivenu društvenu interakciju, a ne na onu koja je bila direktno posmatrana.

“Iako su prethodna istraživanja pokazala da su psi sposobni mentalno predstavljati skrivene objekte, ova sposobnost nikada nije proširena na mentalne predstave društvenih interakcija koje izazivaju ljubomoru. Zapravo, ovaj ljudski potpis ljubomore je do danas pokazan samo kod odraslih ljudi i za njega se tvrdilo da je jedinstven za našu vrstu”, navedeno je u studiji.

Tim vjeruje da ovo otkriće ima “implikacije iznad i izvan sličnosti između ljubomornog ponašanja pasa i ljubomore kod odraslih ljudi”.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime