Naslovnica Auto U EU od 2035. godine novi automobili moraju biti bez štetnih emisija

U EU od 2035. godine novi automobili moraju biti bez štetnih emisija

U EU od 2035. godine novi automobili moraju biti bez štetnih emisija
U EU od 2035. godine novi automobili moraju biti bez štetnih emisija

Nakon više od 16 sati pregovora, ministri životne sredine Evropske unije postigli su dogovor o predloženim zakonima za borbu protiv klimatskih promjena. Od 2035. nadalje, bit će dozvoljeni samo novi automobili i kombiji s nultom emisijom CO2.

Ministri životne sredine iz 27 država članica Evropske unije postigli su dogovor o odobravanju niza mjera za borbu protiv klimatskih promjena u srijedu ujutro.

Sporazum je došao nakon više od 16 sati pregovora u Luksemburgu oko predloženih zakona o klimi – i uključivao je kompromis o postepenom ukidanju prodaje novih automobila na fosilna goriva od 2035. godine.

“Vijeće se također složilo da uvede cilj smanjenja emisije CO2 od 100% do 2035. za nove automobile i kombije” , navode ministri u saopćenju.

Sporazum zapravo znači da novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem neće biti dozvoljeni za prodaju u bloku od 2035. godine.

Šta se dalje događa?

Sada se mora pregovarati o konačnom kompromisu sa Evropskim parlamentom, koji također podržava potpunu zabranu prodaje vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem od 2035. godine.

Kako EU želi da postane klimatski neutralna do 2050. godine, zabrana motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i ostali nacrti zakona moraju stupiti na snagu kako bi se smanjile emisije.

Ministri su usaglasili zajedničke stavove o pet zakona koje je prošle godine predložila Evropska komisija.

“Klimatska kriza i njene posljedice su jasne, pa je politika neizbježna”, rekao je visoki predstavnik EU za klimatsku politiku Frans Timmermans.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime