Naslovnica Ekonomija Vrijednost turske lire rekordno niska!

Vrijednost turske lire rekordno niska!

Vrijednost turske lire rekordno niska!

Vrijednost turske lire je ponovo rekordno niska u odnosu na dolar – jedan dolar iznosi 18,377 lira. Pad vrijednosti ove valute samo od početka ove godine iznosi 27%.

To se desilo nakon što je najavljeno još jedno snižavanje kamatnih stopa i/ili mogućnosti zadržavanja vrijednosti trenutnih kamatnih stopa. Turska odbija prihvatiti ono što se čini u većini država, a to je da se rastom kamatnih stopa ublaži inflacija koja u ovoj državi iznosi više od 80%. Investitori još uvijek mogu podnijeti volatilnost turskog tržišta. Volatilnost je period kada nesigurnost među ulagačima može uticati na volatilnost berze i kada se cijene dionica brzo mijenjaju.

Kako izvještava američki CNBC, država, s 84 miliona stanovnika i u kojoj velike evropske i bliskoistočne banke imaju ekspoziture, izložena je geopolitičkim tenzijama i tržišnim turbulencijama.

Na istanbulskoj berzi Borsa ove sedmice desio se veliki pad vrijednosti dionica turskih banaka. Taj pad je iznosio 35% i desio se nakon što je vrijednost od sredine jula do sredine septembra porasla za 150%. Zbog toga su regulatorne institucije i brokeri imali hitan sastanak, ali su odlučili da ne intervenišu na tržištu.

Šta je uzrok volatilnosti? Prvo, visoka inflacija je primorala investitore da novac ulože u dionice kako bi zaštitili vrijednost imovine. No, strah od visoke inflacije u SAD-u i rast kamatnih stopa u ovoj državi vjerovatno su uzrokovali nagli pad vrijednosti dionica. To je za posljedicu imalo da državne banke imaju gubitak od 12,1 milijardu dolara.

To je zato što rast kamatnih stopa u SAD-u i rast vrijednosti dolara predstavljaju probleme za tržišta u nastajanju, kao što je ono u Turskoj koja uvoz energenata plaća u dolarima i koja ima visoke dugove u dolarima. Zbog toga će energente skuplje plaćati, a dugovi će rasti.

U međuvremenu je vrijednost dionica banaka porasla za 2,43%. Ta vrijednost je od početka ove godine veća za 73,86%, uprkos spomenutom padu. Međutim, analitičari smatraju da pozitivna kretanja na berzi nisu u skladu s ekonomskom realnosti Turske.

Za tržište je bilo šokantno to što su kamatne stope snižene sa 100 baznih poena na 13%, uprkos tome što inflacija iznosi više od 80%. To je posljedica uvjerenja predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će se rastom kamatnih stopa uzrokovati rast inflacije, što je u suprotnosti s ekonomskim principima. Sve se to događa kada veliki dio svijeta pooštrava monetarnu politiku da bi se inflacija ublažila. Eventualno još niže kamatne stope značile bi dodatne egzistencijalne probleme za Turke.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime