Naslovnica Biznis 6 razloga zašto države imaju devizne rezerve?

6 razloga zašto države imaju devizne rezerve?

6 razloga zašto države imaju devizne rezerve?
6 razloga zašto države imaju devizne rezerve?

Šest je razloga zašto države imaju devizne rezerve. Jedan od njih jeste i taj što su značajne i tokom ekonomske krize koja je pogodila cijeli svijet.

Uobičajno je da centralne banke država gotovinu drže u valutama drugih zemalja iz sljedećih razloga:

  1. Da bi održale likvidnost u slučaju ekonomske krize. Centralna banka može domaću valutu otkupiti deviznim rezervama. Time se omogućava da vrijednost domaće valute bude visoka, a kako bi trgovci mogli nastaviti uvoziti i izvoziti;
  2. Da bi ispunjavale međunarodne finansijske obaveze, što se odnosi i na plaćanje dugova;
  3. Da bi finansirale nove velike projekte, kao što su oni infrastrukturni;
  4. Da bi regulisale vrijednost domaće valute. Kina pravi zalihe u dolarima kako bi održala visoku vrijednost američke valute u odnosu na juan. Time svoj izvoz čini jeftinijim od robe koja je proizvedena u Sjedinjenim Američkim državama, a to za posljedicu ima povećanje prodaje. Japan iz istog razloga kupuje američke obveznice – kako bi vrijednost dolara bila viša u odnosu na jen:
  5. Da bi se investitori osjećali sigurnije. Ovo je posebno značajno tokom rata ili nemira, kada postoji mogućnost da strani investitori dio novca povuku u svoju zemlju;
  6. Da bi se diverzifikovao državni portfelj. Centralna banka može diverzifikovati rizik tako što ima aktivu u različitim oblicima. Investitori tokom nestabilnih perioda često pretvaraju gotovinu u valute koje se smatraju “sigurnim lukama”, a to su jen, franak i posebno dolar.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime