Naslovnica Auto GOLF i njegova budućnost: Da li će nestati ovaj popularni automobil ?

GOLF i njegova budućnost: Da li će nestati ovaj popularni automobil ?

Obzirom da smo svjedoci intenzivnog razvoja automobilske industrije u kombinaciji sa modernom tehnologijom, mnogi se opravdano pitaju da li Volkswagen Golf uopšte ima budućnost?!

Daleko najpopularniji automobil u Europi godinama unazad svakako je Vw Golf, a zabilježio je i odlične prodajne rezultate u pojedinim tržištima van Starog kontinenta. Mogla bi se zaista napisati jedna velika knjiga u više nastavaka koja bi mogla objasniti fenomen ovako dobrih prodajnih rezultata u Europi.

Međutim, činjenica je da se Golf oslanja na prodaju na domaćem tržištu, tj. njemačkoj ali i drugim europskim zemljama. Pored toga, ovaj njemački hečbek proizvodi se u više različitih izvedbi, od standardnog izdanja, preko varianta, uzdignutog karavana, zatim tu su sportske verzije, a ne treba zaboraviti ni to da je prethodna generacija golfa imala i MPV verziju, odnosno Sportsvan.

golf

Pored toga, tu je i široka paleta agregata, od turbo benzinskih TSI, turbo dizela TDI, TGI agregati, pa do plug-in hibrida iz GTE izvedbe. Prethodnik je imai i električno izdanje, e-Golf, koji je poslan u prijevremenu penziju kako bi se napravilo mjesta za “mladu nadu” ID3.

Karijera golfa 8 nije počela bez problema, uprkos pompeznim najavama. Ispočetka je Golf mučio muke sa softverskim problemima i bug-ovima, a njih su prijavili oni koji su kupili prvo izdanje novog golfa osmice. Dalje, pojavio se problem sa 1.5 tsi problemom, odnosno vlasnici su prijavljivali “neartikulisan rad motora”, odnosno kada je hladan ovaj motor previše treska i skakuće.

golf

U maju prethodne godine desio se masivni opoziv, kada je više od 30.000 golfova pozvano u servise radi korekcija, a početkom ove godine slična situacija se desila sa oko 52.000 automobila. Ove stvari su vjerovatno trebale da utiču na povećanu prodaju golfa, ali ipak to se nije desilo.

Iako su mu brojke prodaje u padu, golf je i dalje najprodavaniji auto u Europi, sa više od 312.000 registracija. Od toga 134.000 je završilo u Njemačkoj, što govori u prilog činjenici da je stub prodaje Vw-a domaće tržište.

golf

Vremena se mijenjaju, a svijet ulazi u novu digitalnu revoluciju. Tako i Vw započinje novu eru uvođenjem električne familije ID. Prošle godine, model ID3 je uspio za kratko vrijeme da dođe do treće pozicije najprodavanijih električnih automobila svih vremena na Starom kontinentu, prva dva mjesta su zauzeli Tesla 3 i Renault Zoe.

Rezultat postaje još impresivniji kada se uzme u obzir činjenica da je ID3 bio na tržištu tek nekoliko mjeseci. Iz Vw-a ističu da imaju velika očekivanja i polažu velike nade u ovaj elektrifikovani četverotočkaš. Oni vjeruju da će u budućnosti ID3 preuzeti titulu najprodavanijeg automobila, upravo od Golfa.

xPortal - GOLF i njegova budućnost: Da li će nestati ovaj popularni automobil ?

Postavlja se pitanje da li konvencionalni Golf ima šanse da opstane u ovim uslovima nametnute elektrifikacije i sve strožijih emisionih normi ?

Odgovor je da, u suštini ima bar još neko vrijeme. Ralf Brandšteter koji je šef Volkswagena kazao je kako će određeni konvencionalni modeli Vw-a koji čine okosnicu prodaje u Europi dobiti novu generaciju.

Naravno da je među njima i Golf koji će doživjeti svoju devetu generaciju. Prema planu Vw-a, deveti Golf po redu bi trebao da ugleda svjetlo dana 2026. godine jer je planirano da se osma generacija proizvodi sedam godina.

xPortal - GOLF i njegova budućnost: Da li će nestati ovaj popularni automobil ?

No vrlo je vjerovatno da će budući Golf morati da se odrekne konvencionalnih SUS motora. Umjesto njih u ponudi će dolaziti razne verzije plug-in hibrida. Prvi čovjek Volkswagena ističe da će to biti nova generacija plug-in hibrida, kojoj će biti za cilj da obezbijedi daleko veću autonomiju kretenja u EV režimu.

Najvjerovatnije da ćemo 2023. godine dobiti restilizovanu “fejslift” verziju osmice, a koje tačno izmjene će se desiti možemo samo nagađati.

xPortal - GOLF i njegova budućnost: Da li će nestati ovaj popularni automobil ?

Dakle da rezimiramo, Golf ima sigurnu perspektivu u narednih dvanaest godina, a da li će i dalje suvereno vladati tržištem i postizati prodajne rezultate kao do sada ostaje samo vrijeme da nam pokaže.

Više o svijetu automobila čitajte ovdje.

 

 

 

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime