Naslovnica Auto Mercedes G63 AMG 6×6 dobio novog vlasnika

Mercedes G63 AMG 6×6 dobio novog vlasnika

Automobilski svijet se našao u velikom šoku kada je Mercedes prije osam godina debitovao sa svojim slavnim modelom G63 sa pogonom na svih šest točkova. Do tada niko nije predstavio sličan terenac sa takvom kombinacijom snage, performansi i tehnologije. Za proizvodnju se pobrinula kompanija Magna Steyr iz Australije, a u periodu izmešu 2013. i 2015. godine prodato je oko stotinu jedinica.

Međutim, prerade Mercedesovih modela koje su radile druge kompanije postojale su i ranije, ali i kasnije. Model sa priloženih fotografija možda vam djeluje kao izvorni njemački model, ali zapravo se radi o modifikovanom modelu kojeg potpisuje kompanija South Florida Jeeps.

mercedes

Sam projekat prerade je započeo sa G klasom sa četiri točka, a zatim su dodata još dva točka. Ovakav nov model je koštao preko jedan milion američkih dolara, ali obzirom da je ova prerada rađena prije četiri godine i da je automobil sudjelovao u manjem udesu, današnja cijena je dosta niža.

Kompanija South Florida Jeeps se bavi preradom različitih marki terenaca, od kojih jse naravno izdvaja Jeep, a njihove usluge prerade koštaju od 175 000 američkih dolara pa naviše.

mercedes

mercedes

Konkretno ovaj primjerak prošao je kroz značajnu listu modifikacija. 127 milimetara je viši u odnosu na originalni model, a urađene su i brojne modifikacije po pitanju osvjetljenja i sigurnosti. Takođe se radi o primjerku koji je krcat opremom, i pruža gotovo svaku moguću dodatnu opremu koju Mercedes može da pruži.

Agregat koji pokreće ovu zvijer je v8 5.5 litarski turbobenzinac, koji razvija 600 konjskih snaga. Uparen je sa sedmostepenim automatskim mjenjačem. Vozilo je prešlo nešto preko 25.000 milja, a pretragom po internetu može se utvrditi da je tokom udesa oštećenja prednja vozačeva strana.

xPortal - Mercedes G63 AMG 6×6 dobio novog vlasnika

xPortal - Mercedes G63 AMG 6×6 dobio novog vlasnika

Obzirom da se ipak radi o kopiji, a ne o originalnom Mercedesovom 6×6 primjerku, to se odrazilo i na cijenu. U organizaciji čuvene kuće Barrett-Jackson prodat je na aukciji po cijeni od 308 hiljada američkih dolara. Možda brojka nije toliko zvučna, ali obzirom koliko je dobro odrađena modifikacija rijetko ko će moći uočiti razliku između ovog modela i autentičnog 6×6 mercedesovog modela.

Pogledajte prezentaciju poznatog entuzijaste Doug Demura o sličnoj g klasi koja je modifikovana na isti način.

Više iz svijeta automobila čitajte ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime