Naslovnica Auto MERCEDES: jedan od najboljih automobila svih vremena

MERCEDES: jedan od najboljih automobila svih vremena

mercedes

Kada je riječ o automobilima, mišljenja su različita. Svako ima marku ili model koji im se više sviđa od ostalih. Razlozi su različiti: izgled, performanse, udobnost, veličina, brzina pa čak i nostalgija ili neka druga osobina koji krasi to auto. Međutim, uzimajući u obzir sve tehnološke osobine i prednosti, Mercedes je jedan od najboljih auta danas.

 

mercedes

Simobol koji se može prepoznaje u cijelom svijetu

Simbolična verzija trokake zvijezde upisana je u registar zaštitnih znakova 1911.godine, a zaštićena je 1916. godine.

Paul i Adolf Daimler sinovi automobilskog pionira Gottileba Daimlera prilagodili su zvijezdu kojom je njihov otac na razglednici obilježio porodičnu kuću. Novi zaštitni znak, trokraka zvijezda, također je simbolizirao viziju Gottlieba Daimlera, koji je Daimlerove motore koristio u kopnenim vozilima, brodovima i vazduhoplovstvu. Tri kraka zvijezde simboliziraju zemlju, vodu i zrak.

Mercedesova zvijezda, međutim, nije odmah pronašla svoje prepoznatljivo mjesto kao “maskota rešetke”. Na trkaćim automobilima iz 1930-ih zaštitni znak je primijenjen ravno na aerodinamičnu prednju ploču. SL sportski automobili iz 1950-ih tada su postavili veliku centralnu zvijezdu na masku kao novo lice sportskih putničkih automobila. Od tada, sva vozila koja se koriste u reklamama imaju Mercedesovu zvijezdu centralno postavljenu na prednju masku.

mercedes

Mercedes 220S iz 1958. godine

Zaštitni znak Mercedes-Benz takođe karakteriše njegov izgled u javnim prostorima. Na primjer, u Njemačkoj se od 30. marta 1965. godine deset metara visoka zvijezda Mercedesa rotira na krovu Europa centra u Kurfürstendammu u Berlinu. Zaštitni znak od 15 tona tada je bio najveći rotirajući neonski znak na svijetu.

mercedes

Popularni Mercedes w123

Trenutačni raspon modela

Mercedes-Benz nudi čitav niz putničkih, lakih i teških komercijalnih vozila, koja se proizvode u mnogim zemljama širom svijeta. Koje god vozilo da tražite, naći ćete ga u ogromnoj Mercedesovoj paleti modela, a mi ćemo vam nabrojati samo neka.

A klasa – kompaktna limuzin i (obična) limuzina

mercedes

B klasa – luksuzno višenamjensko vozilo

mercedes

C klasa – limuzina, karavan,  coupé i karavan

mercedes

CLS – luksuzni coupé srednje klase

xPortal - MERCEDES: jedan od najboljih automobila svih vremena

CLA – luksuzni coupé i karavan

xPortal - MERCEDES: jedan od najboljih automobila svih vremena

E klasa – limuzina, coupé , karavan i kabriolet

xPortal - MERCEDES: jedan od najboljih automobila svih vremena

G klasa – luksuzno sportsko terensko vozilo srednje klase

xPortal - MERCEDES: jedan od najboljih automobila svih vremena

Više zanimljivosti iz svijeta automobila možete čitati ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime