Naslovnica Auto NAJKVALITETNIJI auto na svijetu? Koliko snage je ostalo nakon 700.000 kilometara?!

NAJKVALITETNIJI auto na svijetu? Koliko snage je ostalo nakon 700.000 kilometara?!

Udobno se namjestite i pripremite se da ostanete oduševljeni. Da li je ovo najkvalitetniji auto ikada? Pročitajte tekst u nastavku i zaključite sami.

xPortal - NAJKVALITETNIJI auto na svijetu? Koliko snage je ostalo nakon 700.000 kilometara?!

Youtube kanal Car Throttle objavio je jedan zanimljiv serijal, a glavni akter serijala je ni manje ni više nego Škoda Octavia mk1 iz 1998. godine sa impresivnom kilometražom od 700.000 pređenih kilometara. Upravo zbog velike kilometraže škodu su prozvali nadimkom “Miles”.

xPortal - NAJKVALITETNIJI auto na svijetu? Koliko snage je ostalo nakon 700.000 kilometara?!

Serijal je započeo kupovinom i “šminkanjem” starog automobila, a na red je došao dyno test gdje je za cil bilo da se izmjeri snaga 1.9 tdi motora i uporedi sa fabrički deklarisanom, odnosno da se ustanovi koliko je snage automobil izgubio nakon toliko godina.

Serijal kanala Car Throttle uključuje i putovanje Škodilakom od Londona do Nurbrugring-a i nazad s jednim rezervoarom dizela (oko 700 kilometara).

Bitna stvar za napomenuti da kada je napustila proizvodnu traku prije 23 godine, ova Škoda je imala 90 konjskih snaga, odnosno 66 kW. Mnogi kažu za ovaj motor da je najbolji ali momci iz Car Throttle su željeli da se uvjere. Nakon osam ili devet godina, tadašnji vlasnik ju je odvezao na blago čipiranje, tako da je dobila nešto snage a potrošnja goriva se smanjila u određenoj mjeri. Škoda je dobila bolji odziv na gas i vožnja automobilom je postala zanimljivija.

najkvalitetniji

Nakon skoro 15 godina i oko 400.000 pređenih kilometara od tog trenutka, automobil se podvrgava dyno testu da bi se brzo ispitalo koliko je snage zapravo ostalo u njemu. Nakon nekoliko uzastopnih mjerenja ustanovljeno je da automobil ima 106.8 konjskih snaga, to jest 79.6 kilovata. To je samo 5 konjskih snaga manje od one snage koju je “Miles” imao nakon čipovanja prije 15 godina.

najkvalitetniji

xPortal - NAJKVALITETNIJI auto na svijetu? Koliko snage je ostalo nakon 700.000 kilometara?!

najkvalitetniji

Ispostavilo se da su tačne priče koje kruže za 1.9 tdi da je neuništiv. Naročito ovaj 1.9 tdi sa 66kw, koji je usput vjerovatno i razbio određene mitove i predrasude o čipovanju. Naravno, koliko god dobar bio automobil morate ga održavati na pravilan način da bi vas služio kao ovaj plavi Škodilak iz teksta. Cijene dijelova za ovaj auto su prava bagatela, a jako su česti i možete ih naći na svakom koraku, najkvalitetniji dijelovi nisu skupi a ima ih i dosta jeftinijih koji uopšte nisu loši.

najkvalitetniji

Da li je ovo najkvalitetniji automobil na svijetu? Ne znamo sa sugurnošću ali ono što sigurno znamo je da zasigurno spada među najizdržljivije automobile, održavanje je jako jeftino, potrošnja veoma niska a cijene samog automobila nisu visoke i na našim oglasnicima ih možete pronaći od 1000e pa do otprilike 4500e ovisno o godištu i stanju.

najkvalitetniji

Škode poput ove koje su na prodaju možete pronaći na linku ovdje.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime