Naslovnica Auto Novi VW Passat : Dolazi za 2 godine i biće veći od...

Novi VW Passat : Dolazi za 2 godine i biće veći od trenutnog modela

novi vw passat

Novi VW Passat trebao bi da se pojavi 2023. godine i uz njeg će doći velike promjene u odnosu na trenutni model.

Što se tiče proizvodnje, novi vw passat će se proizvoditi u fabrici u Bratislavi, gdje se i Touareg montira. Ukoliko je vjerovati britanskim auto novinarima, Passat će ostati vjeran MQB platformi koja je već korištena.

Isto će važiti i za Škodu Superb, ista platforma će se koristiti kao i to da će se proizvoditi u istoj fabrici u Slovačkoj.

Najveći prioriteti za novi Vw Passat će biti svestranost i upotrebljivost. Ponuda karavana je poprilično široka unutar Vw porodice uključujući Arteon i Golf, a čini se da njemački proizvođač želi novog Passata učiniti najpraktičnijim automobilom do sad. Po svemu sudeći, Passat se više neće proizvoditi u limuzinskim izvedbama, već samo u karavanskim.

novi vw passat

Očekivanja su da će novi Vw Passat imati međuosovinsko rastojanje od najmanje 2.85 metara, a cilj je da se ponudi što više prostora putnicima na zadnjim sjedištima kao i da se omogući što više prostora u prtljažniku.

Kada se radi o paleti motora, dobre vijesti su da će dizel i dalje biti u ponudi, očekuje dse da će biti dvije verzije 2.0 TDI motora – od 150KS i  200KS. Osim dizela, Vw će nuditi i benzinske motore, nije sigurno koji tačno ali vjeruje se da će biti najmanje dva benzinska agregata.

novi vw passat

Svakako da će za kupce koji žele EV mogućnost vožnje biti obezbijeđena ponuda sa plug-in hibridima. Novi Vw Passat će koristiti veću bateriju od trenutnog modela, i očekivanja su da će domet u EV režimu iznositi oko 100km, što će svakako biti značajno unaprijeđenje.

Osnovni plug-in hibrid trebao bi isporučivati oko 200 konjskih snaga, a u ponudi će se najverovatnije naći i GTE verzija sa nekih 250 “grla”.

Pored toga, Volkswagen će primijeniti najmoderniju tehnologiju kada je reč o pasivnim i aktivnim bezbjednosnim sistemima. Sve u cilju da Passat ostane lider u D segmentu, koji je nažalost u izumiranju…

Više o svijetu automobila čitajte u našoj rubrici Auto.

 

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime