Naslovnica Biznis Povlače se popularni sladoledi sa bh. tržišta zbog navodnog prisustva pesticida

Povlače se popularni sladoledi sa bh. tržišta zbog navodnog prisustva pesticida

popularni sladoledi

Sa tržišta BiH povlače se popularni sladoledi Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” zbog parazita, saopštila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane naveli su da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva Mars.

Opozvani su popularni sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na stranici Agencije.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom Bingo, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Kompanija Nestle upozorava na još veće poskupljenje hrane u svijetu

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine. Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, naveli su iz Agencije.

O tome je Agenciju obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

Vijesti.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime