Naslovnica Biznis Povlače se popularni sladoledi sa bh. tržišta zbog navodnog prisustva pesticida

Povlače se popularni sladoledi sa bh. tržišta zbog navodnog prisustva pesticida

0
popularni sladoledi

Sa tržišta BiH povlače se popularni sladoledi Snickers, Twix, Bounty i M&Ms zbog utvrđenog prisustva pesticida, te smrznuti proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” zbog parazita, saopštila je Agencija za sigurnost hrane BiH.

U sladoledima je utvrđeno prisustvo etilen-oksida u aditivu koji je korišten u proizvodnji, a iz Agencije za sigurnost hrane naveli su da ih je o tome obavijestio punomoćnik društva Mars.

Opozvani su popularni sladoledi različitog isteka roka i LOT-a, objavljeno je na stranici Agencije.

Kako su pojasnili, Pravilnikom o prehrambenim aditivima propisano je da se etilen-oksid ne smije koristiti za sterilizaciju aditiva, pa u skladu sa tim nije dozvoljeno stavljanje na tržište BiH prehrambenih proizvoda u čijem je proizvodnom procesu korišten.

Proizvod “Oslić bez glave i repa Hubsi” stavljen je na tržište BiH pod robnom markom Bingo, a povlači se zbog utvrđenog prisustva parazita iz porodice Anisakidae.

Kompanija Nestle upozorava na još veće poskupljenje hrane u svijetu

Riječ je o PVC pakovanju od jednog kilograma sa datumima pakovanja od 24. marta, 1. juna i 7. juna ove godine, te o pakovanjima od dva kilograma sa datumom pakovanja 1. i 7. jun ove godine. Navedeni proizvod porijeklom je iz Španije, naveli su iz Agencije.

O tome je Agenciju obavijestila Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Iz Agencije su pojasnili da se proizvodi ribarstva koji su vidljivo napadnuti parazitima ne smiju staviti u promet za ljudsku ishranu, jer ne odgovaraju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog porijekla.

Vijesti.ba

Prethodni članakBroj vakcinisanih u SAD u naglom porastu: 70 posto odraslog stanovništva primilo bar jednu dozu
Naredni članakUništen mural Ratka Mladića u Novom Sadu

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime