Naslovnica Biznis Uskoro novi val poskupljenja u BiH, evo šta će najviše poskupiti

Uskoro novi val poskupljenja u BiH, evo šta će najviše poskupiti

0
novi val poskupljenja

Poljoprivrednicima bi jednim dijelom pomoglo postojanje raširenijeg sistema navodnjavanja iako Bićo kaže kako ni to ne bi bilo dovoljno. Rješenje je, navodi on, u stvaranju uvezanog sistema te kapitalnim ulaganjima. I na sjeveru i sjeveroistoku BiH, u plodnoj Semberiji, pogođeni su sušama.

Zbog katastrofalne suše koja je pogodila BiH, ali i širu regiju jugoistoka Evrope, cijene energenata na svjetskom tržištu i niz drugih negativnih čimbenika koji se uočavaju u svjetskim okvirima vode u novi val poskupljenja stočne, a onda i hrane za ljude ove jeseni.

Upozorenja domaćih poljoprivrednih proizvođača koja slušamo već sedmicama mogu se sažeti u tvrdnju kako suša uzima veliki danak u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući žitarice, ali i voće i povrće, piše Večernji list BiH.

NEKOLIKO FAKTORA

Predsjednik Udruženjapoljoprivrednih proizvođača FBiH Nedžad Bićo u razgovoru za Večernji list ukazao je na iznimno teško stanje u poljoprivredi, a koje je posljedica nekoliko čimbenika, počevši od otkupa, preko nedovoljnog kapitalnog ulaganja pa do kretanja na svjetskim tržištima.

Tomu sada treba dodati i ove suše koje će, upozorio je, imati katastrofalan utjecaj na poljoprivredu, pri čemu se očekuje kako će prinosi biti manji za čak 50%. A i to što ostane, konstatira Bićo, bit će vjerovatno lošije kvalitete. Sve to će voditiu novi val poskupljenja; prvo stočne hrane, onda i svih ostalih proizvoda za široku potrošnju, počevši od pekarskih pa do mesa.

TRAŽI SE SISTEM

– Da je država navrijeme reagirala, do ovoga ne bi došlo. Evo primjera, pšenica koja je prikupljena u posljednjoj žetvi prodavana je po 32-33 feninga. Nakon toga ta se ista pšenica uvozila u BiH po cijeni od 40, 50 i 60 feninga! – upozorio je Bićo.

Poljoprivrednicima bi jednim dijelom pomoglo postojanje raširenijeg sistema navodnjavanja iako Bićo kaže kako ni to ne bi bilo dovoljno. Rješenje je, navodi on, u stvaranju uvezanog sistema te kapitalnim ulaganjima. I na sjeveru i sjeveroistoku BiH, u plodnoj Semberiji, pogođeni su sušama. Slavko Marinković očekuje prosječan rod, piše Srpskainfo.

– Samo da imamo za svoje potrebe, da nahranimo stoku. Ako ne budemo imali dovoljno stočne hrane, a na tržištu ona stalno poskupljuje, morat ćemo smanjivati stočni fond – kaže ovaj poljoprivrednik iz Batkovića.

Prethodni članakOgroman hakerski napad na T-Mobile
Naredni članakNAORUŽANI talibani ZAUZELI LUNA-PARK 😳

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime