Naslovnica Biznis Uskoro novi val poskupljenja u BiH, evo šta će najviše poskupiti

Uskoro novi val poskupljenja u BiH, evo šta će najviše poskupiti

novi val poskupljenja

Poljoprivrednicima bi jednim dijelom pomoglo postojanje raširenijeg sistema navodnjavanja iako Bićo kaže kako ni to ne bi bilo dovoljno. Rješenje je, navodi on, u stvaranju uvezanog sistema te kapitalnim ulaganjima. I na sjeveru i sjeveroistoku BiH, u plodnoj Semberiji, pogođeni su sušama.

Zbog katastrofalne suše koja je pogodila BiH, ali i širu regiju jugoistoka Evrope, cijene energenata na svjetskom tržištu i niz drugih negativnih čimbenika koji se uočavaju u svjetskim okvirima vode u novi val poskupljenja stočne, a onda i hrane za ljude ove jeseni.

Upozorenja domaćih poljoprivrednih proizvođača koja slušamo već sedmicama mogu se sažeti u tvrdnju kako suša uzima veliki danak u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući žitarice, ali i voće i povrće, piše Večernji list BiH.

NEKOLIKO FAKTORA

Predsjednik Udruženjapoljoprivrednih proizvođača FBiH Nedžad Bićo u razgovoru za Večernji list ukazao je na iznimno teško stanje u poljoprivredi, a koje je posljedica nekoliko čimbenika, počevši od otkupa, preko nedovoljnog kapitalnog ulaganja pa do kretanja na svjetskim tržištima.

Tomu sada treba dodati i ove suše koje će, upozorio je, imati katastrofalan utjecaj na poljoprivredu, pri čemu se očekuje kako će prinosi biti manji za čak 50%. A i to što ostane, konstatira Bićo, bit će vjerovatno lošije kvalitete. Sve to će voditiu novi val poskupljenja; prvo stočne hrane, onda i svih ostalih proizvoda za široku potrošnju, počevši od pekarskih pa do mesa.

TRAŽI SE SISTEM

– Da je država navrijeme reagirala, do ovoga ne bi došlo. Evo primjera, pšenica koja je prikupljena u posljednjoj žetvi prodavana je po 32-33 feninga. Nakon toga ta se ista pšenica uvozila u BiH po cijeni od 40, 50 i 60 feninga! – upozorio je Bićo.

Poljoprivrednicima bi jednim dijelom pomoglo postojanje raširenijeg sistema navodnjavanja iako Bićo kaže kako ni to ne bi bilo dovoljno. Rješenje je, navodi on, u stvaranju uvezanog sistema te kapitalnim ulaganjima. I na sjeveru i sjeveroistoku BiH, u plodnoj Semberiji, pogođeni su sušama. Slavko Marinković očekuje prosječan rod, piše Srpskainfo.

– Samo da imamo za svoje potrebe, da nahranimo stoku. Ako ne budemo imali dovoljno stočne hrane, a na tržištu ona stalno poskupljuje, morat ćemo smanjivati stočni fond – kaže ovaj poljoprivrednik iz Batkovića.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime